ضدعفونی سالن های پرورش قارچ

باتوجه به افزایش روز افزون جمعیت و لزوم تنوع بخشیدن به منایع مواد غذایی، موجب شده است انسان ها برای تهیه مواد غذایی از طریق امکانات ممکن و با حداقل هزینه تلاش نمایند نیاز اولیه غذایی خود را تامین کنند. قارچ منبع اسیدهای آمینه،  پروتئین، کربوهیدرات ها، چربی ها، ویتامین ها، مواد معدنی و غیره است. این ماده غذایی، در گذشته نیز در زنجیره غذایی انسان وجود داشته است. به گزارش یاهو فایننس، اندازه بازار جهانی قارچ در 5 ساله منتهی به سال 2027، به میزان 22200.26 میلیون دلار افزایش می یابد. از این رو، با توجه به اهمیت این موضوع، باید شرایط ویژه برای پرورش قارچ خوراکی را در نظر گرفت. ورود و خروج افراد، تهویه، رطوبت، دما و ضدعفونی سالن قارچ باید کاملا تحت کنترل باشند. در این مقاله، به بررسی شرایط مناسب برای ضدعفونی سالن پرورش قارچ می پردازیم.


قبل از مطالعه ادامه مطلب، پیشنهاد میکنیم حتماً مقالات زیر را را مطالعه فرمایید:

پرورش قارچ در خانه و سالن 

آموزش پرورش قارچ در منزل در سال 1400


ضدعفونی سالن پرورش قارچ

ویژگی های اتاق پرورش قارچ

یک سالن مناسب برای پرورش قارچ، باید خصوصیات خاصی داشته باشد تا رشد و پرورش قارچ به بهترین شکل ممکن انجام گیرد. برخی از این ویژگی های اتاق پرورش قارچ به شرح زیر است:

  1. برای برای نگهداری بیشتر رطوبت باید دیوارهای سیمانی داشته باشد.
  2. باید حتما جایی برای خروج آب داشته باشد.
  3. امکان نصب تجهیزاتی برای تهویه و هوادهی را داشته باشد.
  4. باید کاملا بدون درز باشد.
  5. امکان نصب وسایل گرمایشی را داشته باشد.
  6. دارای لوله کشی آب برای آب پاشی و ایجاد رطوبت باشد.
  7. ارتفاع مناسب برای ایجاد طبقات را داشته باشد.

به منظور پرورش قارچ، در کنار رعایت نکات بالا،  باید از کمپوست نیز استفاده کرد. انواع مختلف کمپوست در سالن های پرورش قارچ مورد استفاده قرار می گیرد. تمام اجزای کمپوست مصرفی باید قابل کنترل باشد.

ضدعفونی سالن قارچ

نقش اصلی مواد ضدعفونی کننده در پرورش قارچ، از بین بردن اسپورها و عوامل بیماری زای موجود در تجهیزات، وسایل کار، دیوارها، کف سالن ها، لباس های کارکنان، ظروف برداشت و دیگر وسایل است. روش های سنتی نیز، جهت ضدعفونی سالن قارچ موجود هستند. از جمله سموم قارچ کش قابل استفاده در این زمینه، بنومیل و کاربندازیم و یا وایتکس هستند. به منظور ضدعفونی وسایل و تجهیزات کشت، از الکل اتیلیک رقیق شده استفاده می شود. علاوه بر سالن پرورش قارچ و ابزار کشت، کاه و کلش مورد استفاده در بستر نیز باید ضدعفونی شود. در این بخش از مواد شیمیایی استفاده نمی شود و اصولا این کار توسط بخار و آب جوش انجام می شود.

سالن پرورش قارچ

3 نمونه از ضدعفونی کننده های سالن پرورش قارچ

یکی از مهمترین فعالیت هایی که در پرورش قارچ انجام می شود، سالم سازی و ضدعفونی سالن قارچ می باشد. ضدعفونی کننده ها می توانند با زمان تماس کم و میزان مصرف کم، تمام طیف باکتری ها و قارچ ها را از بین ببرند. از جمله ضدعفونی کننده های صنعتی که در سالن پرورش مورد استفاده قرار می گیرند، عبارتند از:

پراستیک اسید

یکی از محلول هایی که برای ضدعفونی سالن قارچ استفاده می شود، پراستیک اسید است. این محلول باکتری، پاتوژن، انواع میکروب ها و ویروس ها را از بین می برد. پراستیک اسید در کنار موارد ذکر شده، روی اسپورها نیز تاثیر دارد.

هیدروژن پراکساید

هیدروژن پراکساید (آب اکسیژنه)، کاربردهای مختلفی دارد. یکی از کاربردهای این محلول، ضدعفونی سالن قارچ است. این محلول برروی طیف وسیعی از ارگانیسم ها شامل باکتریها، قارچ ها، مخمرها و غیره تاثیر می گذارد.

فرمالین

فرمالین با نام های مختلف فرمالدئید و متیل آلدئید نیز معرفی می شود. این ضدعفونی کننده صنعتی در سالن پرورش قارچ به منظور ضدعفونی ابنیه و فضای سالن مورد استفاده قرار می گیرد. محلول فرمالین توانایی حذف انواع پاتوژن ها را دارد. نکته قابل ذکر درمورد فرمالین سرطانزایی آن است که باید با مواد گندزدای ارگانیک مانند پراستیک اسید، جایگزین شود.

کلام آخر

قارچ، در سبد غذایی انسان نقش مهمی را ایفا می کند. به همین دلیل افزایش تولید و همچنین ضمانت سلامت محصول نهایی از اهمیت بسزایی برخوردار است. از بین بردن عوامل بیماری زا در سالن پرورش قارچ، باعث افزایش تولید قارچ می شود. ضدعفونی کننده ای که در این بخش مورد استفاده قرار می گیرد، نباید برای انسان و موجودات زنده مضر باشد. قبل از کشت، سالن پرورش ضدعفونی می شود و همه آلودگی های موجود از بین می روند. اما تضمینی وجود ندارد که آلودگی مجدد وارد سالن نشود. به همین دلیل علاوه بر دیواره ها و هواکش ها، هوای داخل سالن نیز باید ضدعفونی شود. اگروسیب تولیدی شرکت آرال شیمی تولید می شود، توانایی از بین بردن همه انواع باکتری، میکروب، ویروس و حتی اسپور را دارد. در کنار این محصول، می توان از پراکسیدین کشاورزی هم برای اکسیژن رسانی و تقویت گیاه استفاده کرد. این دو محلول در ضدعفونی کمپوست، ضدعفونی سالن پرورش قارچ و همچنین ضدعفونی هوای سالن مورد استفاده قرار می گیرند.

 بروزرسانی شده در آبان 1402

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست