ضدعفونی کننده میوه و سبزی و افزایش ماندگاری با استفاده از فوداسیب

یک ضدعفونی کننده میوه وسبزی ضمن اینکه باید عوامل آلودگی میوه ها وسبزیجات را از بین ببرد، باید توانایی افزایش ماندگاری و حفظ طراوت و تازگی میوه و سبزی را نیز داشته باشد. استفاده از محلول هیپوکلریت کلسیم (کلر) یکی از رایج ترین روش های برای کاهش بار میکروبی میوه ها وسبزیجات به صورت سنتی بوده است. به دلیل مشکلات سلامتی که کلر ایجاد می کرد، رفته رفته این ماده، با محلول های طبیعی مانند نمک و سرکه یا ترکیبات ارگانیک مانند پراستیک اسید و پراکسید هیدروژن جایگزین گشت. در این مقاله، به اهمیت محلول کنستانتره فوداسیب (پراستیک اسید 15%) در ضدعفونی کننده سبزی و میوه می پردازیم. شایان ذکر است که این ماده، نه تنها نیازی به آبکشی ندارد، بلکه موجب افزایش ماندگاری میوه و سبزی در یخچال می شود.

ضدعفونی میوه و سبزی

 

مشکلات ترکیبات کلر در ضدعفونی کردن میوه و سبزی

اسید هیپوکلریت حاصل از کلر، در مواجهه با مواد آلی، سبب تشکیل ترکیبات جانبی مضر مانند گاز کلر و انواع ترکیبات سرطانزا بنام تری هالومتان (THMs) می شود. بخارات کلراین یا همان کلر سبب ایجاد حساسیت های پوستی و ایجاد مشکلات تنفسی برای کاربران می شود. برخی از تری هالومتان ها مثل کلروفرم و برومو دی کلرومتان تاثیرات کارسینوزنیک، موتاژنیک و سمیت سلولی بالایی دارند. امروزه ارتباط مستقیم بین این ترکیبات و ایجاد سرطان مثانه و غیره اثبات شده است. ضمن اینکه استفاده از کلر در کاهش میکروارگانیسم های سطوح میوه وسبزیجات در بین ضدعفونی کننده های تخصصی و سطح بالا مانند اتان پروکسوئیک اسید (پراستیک اسید)، از کارائی کمتری برخوردار است. ایجاد مقاومت در پاتوژن ها در برابر کلر اتفاق می افتد و از کارایی آن می کاهد.


بیشتر بدانید:

چگونه میوه و سبزیجات سالم داشته باشیم؟

راهنمای جامع شستشو و ضدعفونی میوه و سبزیجات


مقایسه اثربخشی ترکیبات کلر با پراستیک اسید از طریق آزمایش

الف)طراحی آزمایش

طی دو دهه اخیر، آزمایشاتی در زمینه ی تاثیرات ضدباکتریایی و ضد قارچی پراستیک اسید انجام شده که منتج به اثرگذاری و توان بالای ضد میکروبی آن گردیده است. در سال 2000 مطالعه ای روی میزان اثرگذاری پراستیک اسید بر بافت سبزیجات و میوه ها در سطح مزرعه و گلخانهT انجام شد. همزمان اثرات ضد میکروبی، سازگاری با بافت گیاهی، ضدعفونی کننده میوه و سبزی و افزایش ماندگاری آن ها مورد آزمایش قرار گرفت. در این آزمایش، هیپوکلریت سدیم 15% و محلول کلر 12/5% و پراستیک اسید تولیدی شرکت اکولب انگلستان حاوی 11/2% از پراکسید هیدروژن و 15/5% پراستیک اسید بود.

ب)نتایج آزمایش

نتایج حاصل از این آزمایشات نشان داد هیچگونه تغییری در ساختار گیاه بر اثر استفاده از انواع مواد ضدعفونی کننده میوه و سبزی ایجاد نمی شود. لیکن از روز 15 ام به بعد برای فلفل دلمه ای، پراستیک اسید کارایی ضدعفونی بالاتری نسبت به هیپوکلریت سدیم نشان داد. در روز 25 ام اثر ماندگاری و حفظ بافت میوه توسط پراستیک اسید، تفاوت مثبت قابل توجهی نسبت به هیپوکلریت سدیم داشت. آزمایش دوم نشان داد که از روز دهم به بعد، تیمار با پراستیک اسید اثرات مثبتی در کاهش بار میکروبی میوه ها دارد. پراستیک موجب کاهش حالت پژمردگی و چروکیدگی و افزایش طراوت میوه ها می شود و مقبولیت آن را برای مصرف کنندگان افزایش می دهد.

تاثیر ضدعفونی کننده میوه و سبزی بر ماندگاری آن ها

 

کلام آخر

بهترین راه برای کاهش موثر پوسیدگی میوه و سبزی، کنترل آلودگی های قارچی و باکتریایی با استفاده از محلول ضدعفونی کننده سطح بالا و ایمن برای انسان و محیط زیست است. این ضدعفونی کننده قادر است آلودگی شیمیایی ناشی از سموم قارچ کش، آفت کش ها و آلودگی ناشی از فلزات سنگین سطح میوه، سبزیجات، صیفی جات را از بین ببرد. در نتیجه، این محلول، مخاطرات این نوع آلودگی ها را برای سلامتی انسان، به حداقل می رساند. استفاده از ضدعفونی کننده میوه و سبزی فوداسیب، در انبارها و سردخانه های نگهداری میوه بسیار قابل اطمینان است. فوداسیب تولیدی آرال شیمی، با کاهش غلظت گاز اتیلن، کمک موثری در کاهش هزینه های انبارداری و نگهداری میوه و سبزی در سردخانه ها است.

بروزرسانی شده در آبان 1402

فهرست