اسیدفرمیک یا جوهر مورچه چیست و چه کاربردی در سولفورزدایی دارد؟

یکی از مخاطرات جدی زیست محیطی، وجود عنصر گوگرد (سولفور) در سوخت های مصرفی سیستم های حمل و نقل جاده ای، هوایی و دریایی است. ازین رو، استانداردهای مختلفی برای حداکثر میزان گوگرد موجود در نظر گرفته شد. این استانداردها شامل استانداردهای یورو 4 و یورو 5 برای سوخت حمل و نقل جاده ای و ریلی، کنوانسیون مارپل برای سوخت کشتی ها، استانداردهای IATA و ASTM برای سوخت های هواپیما می باشد. برای حذف گوگرد در سوخت روش های مختلفی معرفی شده است. یکی از رایج ترین راهکارها، روش اکسیداسیون (ODS) می باشد. برای این منظور، از کاتالیست های متنوعی استفاده می شود. در ادامه به معرفی و مقایسه دو اکسیدکننده فرمیک اسید(جوهر مورچه) و کاتالیست سولفورین می پردازیم.

♣  پیشنهاد میکنیم حتماً مقالات مرتبط در این زمینه را مطالعه بفرمایید:

اسید فرمیک یا جوهر مورچه 🐜 چیست؟

 اسید فرمیک(جوهر مورچه)

معرفی و خواص فیزیکی فرمیک اسید:

اسید متانوئیک، معروف به اسید فرمیک(جوهر مورچه)،HCOOH ، مایعی بی رنگ، شفاف و خورنده با بوی تند است.

اسید فرمیک یا جوهر مورچه
اسید فرمیک؛ اولین بار با آنالیز بخارات حاصل از تجمع گونه خاصی از مورچه کشف شد.

این قوی ترین اسید آلکیل کربوکسیلیک جایگزین نشده است. با آب و بسیاری از حلال های قطبی کاملاً قابل اختلاط است اما فقط تا حدی با هیدروکربن ها قابل اختلاط است. فرمیک اسید نام خود را از مورچه ها (lat.Formica) گرفته است که برای اولین بار از آن با تقطیر خشک بدست آمده است. به همین خاطر، یکی از نام های آن؛ جوهر مورچه می باشد.

اسید متانوئیک و نمک های آن در درجه اول در صنایع غذایی، دباغی چرم و ضد یخ استفاده می شود. سایر کاربردها شامل رنگرزی پارچه، مواد افزودنی غذایی، لاستیک طبیعی، مایعات حفاری و فرآیندهای شیمیایی مختلف است.

پایداری:

حتی اگر اسید فرمیک در دمای اتاق نسبتاً پایدار باشد، در واقع یک ترکیب ناپایدار حرارتی است که دارای دو مسیر اصلی جایگزین برای تجزیه است:

معادله واکنش آبگیری فرمیک اسید(جوهر مورچه)

واکنش آبگیری، که در فاز مایع غالب است، در حضور کاتالیزورهای اکسید یا اسیدهای قوی ترجیح داده می شود، در حالی که واکنش دهیدروژناسیون (2) توسط کاتالیزورهای فلزی تقویت می شود. اسید فرمیک به ویژه در غلظت های نزدیک به 100٪ ناپایدار می شود و این باید در هنگام ذخیره متانوئیک اسید بسیار غلیظ مورد توجه قرار گیرد. به طور کلی، تجزیه فرمیک اسید هم تابعی از غلظت اسید و هم دما است.

کاربرد به عنوان حلال:

از اسید فرمیک می توان برای حل پلی آمیدها (به عنوان مثال ، نایلون 66 و نایلون 46) یا ابریشم برای تهیه الیاف و غشاها استفاده کرد. این ماده همچنین یک ماده مفید در محلول های تمیز کردن نیمه هادی است.

کاربرد فرمیک اسید در گوگردزدایی از برش های نفت و گاز:

اسید فرمیک به عنوان کاتالیزور گوگردزدایی در گوگرد زدایی از گاز سیال برای نیروگاه های دارای زغال سنگ استفاده می شود. محتوای گوگرد در زغال سنگ می تواند تا 5٪ هم برسد، در فرآیند پخت به صورت دی اکسید گوگرد آزاد می شود. گرفتن دی اکسیدگوگرد با عبور گاز سیال از محلول آبی آهک منجر به ایجاد گچ (سولفات کلسیم) می شود. افزودن متانوئیک اسید به چرخه گوگردزدایی باعث افزایش کارایی جداسازی گوگرد می شود.
از فرمیک اسید اغلب همراه با پراکسید هیدروژن به عنوان اکسیدکننده در فرآیند سولفورزدایی به روش اکسیداسیون استفاده می گردد. اغلب به همراه این دو اکسیدکننده، باید از کاتالیست های فلزی همچون آهن، نیکل، مولیبدن به همراه اکسید آلومینیوم استفاده کرد.

شکل2:اکسیداسیون با استفاده از اسید فرمیک (جوهر مورچه) و پراکسیدهیدروژن و کاتالیستهای فلزی

زمانی که هیدروکربن نفتی در معرض کاتالیزگرها و اسیدفرمیک یا پراکسید هیدروژن قرار می گیرد، منجر به ایجاد سولفوکسید و نهایتا تشکیل سولفون می شود. اسید فرمیک یا متانوئیک اسید تا حدی در برش دیزل حل می شود و سپس یک ترکیب آروماتیک (هیدروکربن یا ترکیب سولفات) پروتونه می شود. محصول واسط به دلیل قطبیت، به سوی رابط محلول آبی و برش دیزل منتقل می شود، که در آن توسط یک مولکول پراکسید هیدروژن اکسید می شود. هرچند درصد حذف گوگرد با استفاده از پراکسیدهیدروژن بالاتر از متانوئیک اسید است.

شکل3:تشکیل سولفوکسید با استفاده از اکسیداسیون اسیدفرمیک (جوهر مورچه)

کاربرد سولفورین در گوگردزدایی از برش های نفتی:

کاتالیست سولفورین، یک اکسنده بسیار قوی برای فرآیند اکسیداسیون گوگردزدایی از انواع برش های سبک و سنگین نفت و گاز از قبیل کاندنسیت، گازوییل، مازوت، نفتا، کروزن(نفت سفید) و غیره استفاده می¬گردد. عموما نیازی به کاتالیست نداشته و حتی در دمای محیط هم عمل اکسیداسیون را به خوبی انجام می دهد. به علت قدرت بالای اکسیدکنندگی، می توان در چرخه سولفورزدایی به شکل بچ (Batch) یا پیوسته (Continuous) به دفعات از آن استفاده کرد. از منظر مولکولی، قطبیت بالای آن، موجب مستعد کردن سولفیدها برای اکسید شدن به صورت انتخابی به سولفوکسید یا سولفون می شوند. زمانی که اتمهای اکسیژن به اتمهای گوگرد پیوند می خورد، بر این اساس گشتاور دوقطبی ترکیبات گوگردی افزایش می یابد و بنابراین ظرفیت حل شدن آنها در حلال¬های قطبی(DMF ، DMSO، استونیتریل و غیره) به طور قابل توجهی افزایش می یابد.

عملیات سولفورزدایی

شباهت اسید فرمیک و سولفورین در فرآیند گوگردزدایی

از هر دو می توان به عنوان اکسیدکننده در واکنش اکسیداسیون در فرآیند گوگردزدایی از فرآورده های نفت و گاز استفاده کرد. سولفورین، واکنشگر بسیار قوی تری نسبت به اسیدفرمیک است و در غلظت های بسیارکم نیز می تواند بسیار موثر باشد. حتی در دمای محیط و در زمان بسیار کوتاه، بدون نیاز به کاتالیزگر و به تنهایی می تواند واکنش اکسیداسیون را به اتمام برساند و در یک چرخه عملیات حذف گوگرد، تا 5-7 مرتبه می توان از آن بهره گرفت. ازین رو، کاتالیستی بسیار اقتصادی به شمار می آید. در مقابل مصرف اسید فرمیک بالاتر از سولفورین بوده، عموما حتی با وجود استفاده از کاتالیزگر و درکنار پراکسید هیدروژن، بازدهی پایین تری  دارد. استفاده در دوزها و غلظت های بالا، در کنار بالا بودن نسبی قیمت این ماده، استفاده از این محصول را محدود کرده است.

سخن نهایی:

بسته به خوراک اولیه هیدروکربن، شرایط عملیاتی و کاربرد هدف محصول خروجی، می توان از هر دو ماده اسید فرمیک و کاتالیست سولفورین برای حذف گوگرد در مقیاس های آزمایشگاهی و صنعتی استفاده کرد. صنایع آرال شیمی، با معرفی محصول سولفورین، محلولی کنستانتره با غلظت بالا، فرموله شده مختص عملیات گوگردزدایی از فرآورده های نفتی و میعانات گازی، گامی استوار در راستای بهبود کیفیت سوخت در حمل و نقل و نجات محیط زیست برداشته است.

8 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • با سلام اگر بتونن واقعا اين موضوع رو كنترل كنند و به محيط زيست آسيب نزنن چقدر خوبه،مرسي از مطلب شما

    پاسخ
    • درود بر شما که نگران محیط زیست هستید. دقیقا حق با شماست. رعایت همین نکات در صنایع مختلف، می تواند نقش بسزایی در حفاظت از محیط زیست داشته باشه.

      پاسخ
  • صدرا از خرمشهر
    28 دی 1400 12:35 ق.ظ

    خیلی خوبه ، برای ما مردم عادی که چیزی نمیدونیم واقعا با خواندن این مطالب روشن شدیم که چقدر سولفورزدایی اهمیت دارد

    پاسخ
    • با سلام، بله سولفورزدایی از ترکیبات نفتی به دلایل مضرات فراوان این عنصر که به محیط زیست وارد می شود، از جمله فعالیت های مهم و کاربردی به شمار می آید. سپاس از توجه شما

      پاسخ
  • رامین مرزبانی
    6 اسفند 1400 12:04 ق.ظ

    سلام برای گوگرد زدایی از محصول هیدروکربن بازیافتی ایا امکان استفاده از محصول شما هست .

    پاسخ
    • با سلام خدمت شما، جهت گوگردزدایی این موضوع مورد اهمیت است که بازیافت چه فرآورده ای است مثلا قیر یا VB، بنابراین جهت کسب اطلاعات و مشاوره بیشتر با کارشناسان و شماره تماس های ما ارتباط برقرار کنید. سپاس از شما.

      پاسخ
  • سلام
    برای سنگهای معدنی از نوع سولفوری چه پیشنهادی دارین ، آیا از این مواد میشه استفاده کرد

    پاسخ
    • درود بر شما همراه گرامی،
      از کاتالیست سولفورین می تونید برای کاهش سولفور در سنگ های معدنی هم استفاده کنید. اول آنالیز سنگ معدنتو چک کنید که حاوی چه ترکیبات گوگردی هستش. برای اطلاعات تکمیلی و مشاوره خرید، با کارشناسان ما تماس بگیرید.
      سپاس از توجه شما

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست