سمپاشی مرکبات: ضرورت، روش ها و زمان مناسب آن

شاید بگویید چه لزومی به سمپاشی مرکبات است؟ اینجا قرار است به زبانی ساده بگوییم که چرا سم پاشی مرکبات اینقدر اهمیت دارد و چطور باید این کار را انجام داد.

قبل از ادامه مطلب، پیشنهاد میکنیم مقاله “شناخت بیماری های مرکبات” و “آشنایی با انواع سم آفت کش” را مطالعه نمایید.

ضرورت سمپاشی مرکبات

بارها این اتفاق افتاده است که وقتی پرتقال یا مرکبات دیگر پرورش می دهیم به سایز و کیفیت مورد نظر نمی رسند. در این زمینه دو موضوع مهم مطرح است.
موضوع اول حشرات، باکتری ها، ویروس ها و همینطور قارچ هایی هستند که به مرکبات حمله می کنند، در صورتی که در پروسه پرورش مرکبات به این موارد دقت نشود شاهد عدم رشد مناسب مرکبات هستیم.
مورد دوم علف های هرز و گیاهان مزاحم همسایه هستند که سبب می شود سمپاشی مرکبات اهمیت پیدا کند. سمپاشی مرکبات در واقع روشی است که به واسطه آن از ریشه، ساقه، گیاه و میوه حفاظت شود. در این زمینه سهل انگاری نکنید.

سم پاشی مرکبات


مقالات مرتبط:

آشنایی با انواع سموم و کودهای کشاورزی

آشنایی با انواع آفات مرکبات و روش های مبارزه با آن ها


بهترین زمان سم پاشی مرکبات

در یک بررسی کلی مشخص شد که سمپاشی مرکبات از اواخر خرداد آغاز می شود و معمولاً تا اواسط مهر نیز به طول می انجامد. در پروسه سمپاشی مرکبات باید هر 15 روز یکبار عملیات سم پاشی صورت بگیرد.
در خصوص بهترین زمان از شبانه روز برای عملیات کوددهی مرکبات و یا سم پاشی، بستگی به فصل دارد. مثلاً اگر قرار به سم پاشی تابستانه باشد چون سم ها بیشتر به صورت حشره کش هستند، بهترین زمان صبح یا عصر خواهد بود. سموم در دمای 15 الی 28 درجه بهترین تاثیر را دارند. بنابراین 9 الی 10 صبح و 18 الی 19 عصر بهترین گزینه برای سمپاشی مرکبات در فصل تابستان است.
دقت داشته باشید که یک سری شته و کرم ها هستند که معمولاً در بازه زمانی دو هفته ای به مرکبات حمله می کنند این آفات به طور کلی بخش های داخلی برگ و ساقه ها را هدف قرار می دهند. سمپاشی مرکبات سبب می شود که چنین آفاتی پیش از اینکه به میوه بروند از بین بروند و شاهد برگ های تازه و جوانه زده باشیم.
بگذارید بهترین زمان سمپاشی مرکبات را از یک نگاه دیگر بررسی کنیم. باید هر سال یک بار در فصل بهار، کلیه درختان مرکبات سم پاشی شوند. معمولاً سم پاشی مرکبات در این فصل سبب می شود که گیاه از شپشک های نباتی و قرمز در امان باشد. دقت کنید که سمپاشی مرکبات در زمستان با هدف اینکه میوه خوبی در بهار وجود داشته باشد عملاً اشتباه است. باید خطر سرمای شدید زمستان از بین رفته باشد تا پروسه سمپاشی مرکبات به دقت صورت بگیرد. اگر زمان اشتباهی را انتخاب کنید مانع از رشد جوانه می شود.
در صورتی که از روغن سم پاشی استفاده می شود باید با قارچ کش ها حداقل دو هفته فاصله ایجاد شود و نباید این دو مورد یک بازه زمانی استفاده شود.
در صورتی که از حشره کش های فسفره به خصوص کلرپیریفوس استفاده می کنید بهار بدترین زمان سم پاشی است چون گیاه به کل از بین می رود.

سم پاشی مرکبات میوه

مقالات مرتبط: ضدعفونی سورتینگ مرکبات

نحوه ی سم پاشی مرکبات

عملیات کوددهی مرکبات با سم پاشی تا حدودی متفاوت است پس دقت لازم را داشته باشید.
در صورتی که از سموم حشره کش استفاده می کنید باید زمان هایی که دمای هوا بین 15 الی 30 درجه سانتی گراد است، عملیات سم پاشی را آغاز کنید. بهتر است پیش از سم پاشی درختان آبیاری شوند.
بخش های داخلی درخت که معمولاً کانون آلودگی محسوب می شود باید به صورت متمرکز سم پاشی شود. در صورتی که قرار است روغن پاشی صورت بگیرد نباید غنچه ها باز شده باشند. از سوی دیگر مصرف روغن ولک زمانی که دما کمتر از 35 درجه است مجاز است در غیر این صورت سبب سوختن گیاهان می شود.
معمولاً بهترین زمان برای سمپاشی مرکبات، در فصل زمستان از ابتدای اسفند الی اواخر این ماه است. برای سمپاشی در این فصل نیاز به روغن ولک 1.5 درصد به همراه کنه کش نیسورون دارید. همینطور می توانید از کنه کش های آپولو نیز استفاده نمایید.
نحوه سم پاشی زمستانه مرکبات: در ابتدا شاخه های داخلی درختان باید هرس شوند. می بایست مواد غلظتی داشته باشد که به صورت یکنواخت پخش شود. سمپاشی باید به نحوی باشد که در ابتدا قسمت های داخلی تنه درختان از بالا به پایین به صورت کامل شسته شوند و سپس نوبت به قسمت های بیرونی اعم از تاج است.
مرحله دوم از سم پاشی مرکبات در اواسط خرداد صورت می گیرد و سه هفته زمان نیاز است تا عملیات سم پاشی به دقت دنبال شود.
مرحله سوم مربوط به شهریور است.

سم پاشی مرکبات-درختان میوه

سمپاشی زمستانه مرکبات

وقتی صحبت از سمپاشی مرکبات در فصل زمستان است منظور پایان فصل است و نیاز است که سرما به کل از بین رفته باشد. سمپاشی زمستانه مرکبات مرحله اول از سم پاشی محسوب می شود.
چندین دلیل عمده برای سم پاشی زمستانه مرکبات وجود دارد. اول از هر چیز هزینه سمپاشی مرکبات است که شاید یکی از دلایلی باشد که افراد کمتر به سراغ آن می روند. وقتی سمپاشی مرکبات در اواخر زمستان صورت بگیرد نیاز به سم کمتری است و پروسه سمپاشی مرکبات به صورت اقتصادی تر صورت می گیرد.
موضوع دیگر مربوط به این است که سمپاشی باید زمانی صورت بگیرد که درخت هنوز میوه نداده است و اواخر زمستان بهترین زمان است به طوری که سم وارد میوه ها نمی شود. در این دوره سم می تواند به صورت مستقیم وارد تنه و شاخه شود.
معمولاً اواخر زمستان زمانه لانه سازی حشرات در زیر پوست درخت است و بهترین زمان برای سم پاشی و آفت زدایی خواهد بود.

سمپاشی شهریور مرکبات

سم پاشی مرکبات در ماه شهریور در واقع نوبت سوم محسوب می شود. معمولاً از 15 شهریور می بایست به مدت سه هفته پروسه سم پاشی صورت بگیرد. زمانی که دمای هوا بالای 35 درجه است نباید از سم پاش های روغنی استفاده کرد. به سم پاشی مرکبات در اواخر تابستان، سم پاشی لکه ای گفته می شود. در این روش درختان آلوده برای بار سوم از آفات در امان خواهند ماند. معمولاً نیاز به حشره کش سیستمیک است. بهتر است حشره کش با کود های شیمیایی ترکیب نشود.


مقالات مرتبط

کود حیوانی برای درخت

آشنایی با روش های قلمه زنی


عوارض زیست محیطی سموم باقیمانده بر روی درختان

سمپاشی مرکبات به صورت بی رویه سبب آسیب به درختان و حتی به انسان می شود. میزان آفات مورد استفاده سال به سال بیشتر می شود اما این موضوع نباید باعث مصرف بی رویه سموم و آفت کش های شیمیایی شود.
کیفیت و کمیت محصول یکی از مهمترین مواردی است که در خصوص سموم مختلف دیده می شود. کوددهی مرکبات اثر مهمی روی تقویت گیاه دارد و سبب می شود که خاک بارور شده و حاصلخیز تر باشد.
مصرف سموم و کودهای شیمیایی در ایران بیش از نیم قرن است که دیده می شود. اینطور که بررسی ها نشان می دهد در صورتی که مصرف بی رویه سموم آفت کش صورت بگیرد مقداری از آن روی بافت درختان باقی خواهد ماند و همینطور سبب حمله به خاک شده و در طولانی مدت اثربخشی خود را از دست می دهد. بررسی ها نشان می دهد که کودهای شیمیایی می بایست از نظر کیفیت مورد بررسی قرار بگیرد. در دنیای امروز تکنولوژی به قدری پیشرفت کرده است که دیگر نباید نگران رشد مرکبات بود.
باقی مانده سموم روی برگ درختان سبب زرد شدن آنها می شود و از سوی دیگر بافت ساقه ها را مورد هدف قرار می دهد این وضعیت برای جوانه زنی های سال های آینده درختان مشکل ساز شده و درخت نمی تواند میوه رسیده و خوش طعم داشته باشد. بررسی ها نشان می دهد که وجود ذرات سموم روی بافت درختان سبب بروز مشکلات عدیده ای می شود و در این زمینه حتی طعم میوه نیز تغییر می کند.

سم پاشی مرکبات

جایگزین های مناسب سموم و قارچ کش های شیمیایی

آرال شیمی توانسته یک سری محصولات جایگزین برای کوددهی مرکبات در نظر داشته باشد تا مجبور به استفاده از سموم شیمیایی نباشید. مواد ارگانیک جایگزین مناسبی برای سموم و قارچ کش ها و همینطور کودها هستند. آرال شیمی توانسته از طریق تولید محصولات ارگانیک اگروسیب ویژه کشاورزی و گلخانه شرایط سم زدایی خوبی برای کشاورزان فراهم سازد. این محصول همه عوامل بیماری زا را از بین می برد و به صورت کنسانتره تولید و عرضه می شود. برای تولید اگروسیب از ترکیبات اصلی آب و اکسیژن استفاده می شود و بر خلاف سموم شیمیایی هیچ تاثیر مضری روی گیاهان ندارد.
طریقه سمپاشی مرکبات به کمک اگروسیب بسیار آسان است به طوری که از اسپری مخصوص استفاده شده است و همینطور می توان از مه پاش استفاده کرد.
بهینه بودن محصولات آرال شیمی یکی از مهمترین دلایل انتخاب آن است. این محصولات در نتیجه پروژه های عملی تولید شده اند و به طور کلی به طرز چشمگیری برای کوددهی مرکبات مورد استفاده قرار می گیرند.
پراکسیدین کشاورزی از دیگر تولیدات آرال شیمی در راستای سمپاشی مرکبات است. این محصول ضدعفونی کننده بوده و برای برای ضدعفونی کردن خاک نیز استفاده می شود. این محصول به اکسیژن رسانی خاک کمک زیادی می کند و اثرات ضدعفونی کنندگی قوی دارد. به طور کلی این محصول در دوزهای مختلف طراحی و عرضه می شود و اندام های گیاه را از بیماری های مختلف اعم از سفیدک حقیقی و دروغی دور نگه می دارد. محصولات سمپاشی آرال شیمی هیچ یک از مضراتی که سایر محصولات شیمیایی دارد را نخواهد داشت و گزینه ای بسیار عالی برای داشتن محصولاتی سالم محسوب می شود.

12 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • مهندس لطفی
    24 خرداد 1400 7:53 ب.ظ

    مقاله سمپاشی مرکبات، مطلب جامعی بود. معلومه براش خیلی زحمت کشیدید. موفق باشید.

    پاسخ
  • سلام وقت بخیر عالی بود اما کاش تصاویر و ویدیو همراه داشت
    ۰۹۱۱۵۱۰۱۳۴۰ گرگان

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز خوشحالیم که مطالب برای شما مفید بوده جهت مشاوره رایگان با کارشناسان آرال شیمی از طریق شماره های تماس در وب سایت تماس حاصل نمایید. سپاس از توجه شما.

      پاسخ
  • سلام ممنون از مطالب خوبتون
    من اواخر بهمن یکبار مرکبات رو سمپاشی کردم با این ترکیب: روغن والک 92 شرکت زرپاش + حشره کش ایمیداریا. ایمیداکلوپراید 35% + بردوتکس
    هر سه نوع رو به نسبت مخلوط کردم و کلا سیاهی های برگها از بین رفت
    الان بعنوان سم‌پاشی بهاره دوباره میتونم از این ترکیب استفاده کنم؟ چون فقط چند اصله نهال مرکبات توی باغچه دارم نمیخوام زیاد هزینه کنم و سم جدید بخرم
    اگه راهنمایی کنید ممنون میشم

    پاسخ
    • درود بر شما، ممنون از اطلاعات شما در خصوص مصرف سم ما نمی تونیم پیشنهادی به شما بدیم چون محصولات ما با حوزه کود و سم متفاوت بوده و بیشتر به حوزه ضدعفونی و قارچکشی مربوط می شود. سپاس از توجه شما.

      پاسخ
  • بسیارمفیدبود.وسپاس اززحمات شمادرتهیه این مقاله.تهیه وارائه فیلم می‌توانست کمک بهتری بنماید.

    پاسخ
    • درود بر شما همراه گرامی،
      واقعا از نظر ارزشمندتون سپاسگزاریم. قطعا ارائه فیلم موثر تره. در آینده حتما از ایده مثبت شما بهره مند میشیم.
      سپاس از حسن توجه شما

      پاسخ
  • علیرضا مهدوی
    31 شهریور 1402 1:58 ب.ظ

    بسیار عالی و مفید بود ، با تشکر فراوان از زحماتتون
    ❤️❤️❤️🙏🙏🙏

    پاسخ
  • محمدحسین
    29 دی 1402 11:57 ب.ظ

    آفرین بر شما
    خیلی استفاده کردم

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست