فهرست مطالب

انواع قارچ کش مناسب برای کشاورزی

یکی از مهم ترین آسیب هایی که محصولات کشاورزی در معرض آن قرار دارند، قارچ ها می باشند. همواره دغدغه کشاورزان، مبارزه با آن هاست. انواع مختلف قارچ کش ها به همین منظور استفاده می شوند. سم قارچ کش، قارچ ها و اسپورهای آنها را از بین می برد یا از رشد و گسترش آنها جلوگیری می کند. قارچکش ها به طرق مختلف عمل می کنند، اما بیشتر آنها به غشای سلولی قارچ آسیب می رسانند یا در تولید انرژی در سلول های قارچی اختلال ایجاد می کنند. قارچ کشی یکی از روش های کنترل است که می تواند در برنامه مدیریت تلفیقی آفات برای بیماریهای قارچی استفاده شود. در این مقاله، به بررسی جامعی از انواع سم قارچ کش مناسب برای کشاورزی از جمله اگروسیب می پردازیم.

عفونت قارچی


«مقالات مرتبط»

 انواع سم آفت کش

 حذف کپک سبز مرکبات


علت رویش قارچ در گیاهان

قارچ ها بیشترین تعداد عوامل بیماری زای گیاهی را تشکیل می دهند و مسئول طیف وسیعی از بیماری های جدی گیاهان هستند. بیشتر بیماری های گیاهی توسط قارچ ها ایجاد می شوند. آنها با کشتن سلول ها و یا ایجاد تنش در گیاهان، به آنها آسیب می رسانند. از اصلی ترین منابع عفونت های قارچی در مزرعه و باغ، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بذر آلوده
  • خاک
  • بقایای محصول
  • محصولات مجاور
  • علف های هرز

بیماری های قارچی

قارچ ها توسط باد و آب پاشیده می شوند و از طریق حرکت خاک آلوده، حیوانات، کارگران، ماشین آلات، ابزار، نهال و سایر مواد گیاهی پخش می شوند. آنها از طریق دهانه های طبیعی مانند روزنه ها و از طریق زخم های ناشی از هرس، برداشت، تگرگ، حشرات، سایر بیماری ها و آسیب های مکانیکی وارد گیاهان می شوند. توصیه میکنیم برای مقابله با انواع قارچ و آفت در خاک به مقاله ضدعفونی خاک مراجعه کنید. ضدعفونی بذر نیز یکی از راه های مقابله با شیوع قارچ در بذر های آلوده است.

انواع بیماری های قارچی گیاهان

بیماری های قارچی عامل اصلی از بین رفتن و آسیب گیاهان هستند. آنها می توانند گیاهان را در هر اندازه و نوع، از گیاهان آپارتمانی گرفته تا محصولات کشاورزی تحت تأثیر قرار دهند. در اینجا به برخی از شایع ترین بیماری های قارچی اشاره می کنیم:

الف) بیماری های قارچی برگ:

قارچ های مختلف، به برگ های مخصولات هجوم می آوردند و در صورت عدم کنترل با قارچکش مناسب، باعث ریزش و از بین رفتن برگ ها می شود.. برخی از رایج ترین بیماری های قارچی برگی عبارتند از:

  • سفیدک پودری:

سفیدک پودری یا سفیدک کرکی به برگ ها و سایر قسمت های گیاه که در سطح زمین رشد می کنند حمله می کند. این نوع کپک در شرایط خنک، شرجی و مرطوب رشد می کند و بیشتر در گیاهان جوان و ناسالم یا هر گیاه تحت فشار ایجاد می شود. سفیدک کرکی دارای چندین سویه مختلف است و می تواند واکنش های متفاوتی را در گیاهان مختلف ایجاد کند. برای برخی، باعث زرد شدن برگ ها و ساقه ها می شود، در حالی که در سایر گیاهان، مانع گلدهی می شود. بهترین راه برای درمان سفیدک کرکی این است که به محض مشاهده علائم، گیاهان آلوده را از بین ببرید، زیرا سم قارچ کش ها برای این گونه از بیماری های گیاهی به خوبی عمل نمی کنند.

استفاده از قارچ کش برای مبارزه با سفیدک پودری

  • زنگار (زنگ):

بیماری‌ زنگ یا زنگار، باعث ایجاد لکه‌های قهوه‌ای مایل به قرمز یا جوش‌های روی برگ‌ها و ساقه‌ها می‌شوند. قارچ های عامل این بیماری، اغلب علاقمند به هوای خنک و مرطوب هستند. زنگار، یکی از ساده ترین بیماری هایی است که می توان آن را شناسایی کرد. زیرا به نظر می رسد که شبیه زنگ زدگی در گیاهان ایجاد می شود. پس از پدیدار شدن، کنترل آن بسیار دشوار است، اما هر نوع زنگ مخصوص یک گیاه است، بنابراین در باغ پخش نمی شود. اگر در باغی زنگ زدگی وجود داشته باشد، باید قسمت های آلوده را جدا کرد و از بین برد. کودهای حاوی نیتروژن بالا، به حداقل رسانده شود. در عوض، کودهای حاوی پتاسیم بالا به تقویت برگ ها کمک می کند. در طول فصل، می توان برای جلوگیری از ایجاد یا بازگشت زنگ از از محلول قارچ کش استفاده کرد.

انواع قارچ گیاهان و استفاده از قارچ کش طبیعی

  • لکه برگی:

بیماری های لکه برگی باعث ایجاد انواع لکه ها، ضایعات یا لکه های روی برگ ها می شود. آنها می توانند توسط انواع قارچ ایجاد شوند. لکه سیاه مخصوصاً برای کسانی که گل رز پرورش می دهند، بسیار آشنا خواهد بود. این مشکل قارچی رایج را از طریق لکه های سیاه، خاکستری یا قهوه ای آن که روی برگ های گیاه ایجاد می شود و باعث ریزش آنها می شود، می شناسیم.


مقالات مرتبط:

♣ بیماری های قارچی گل رز | کنترل، درمان و افزایش طول عمر گل شاخه بریده رز

♣ برآورد اثرات بازدارندگی اسید پراستیک و تیمول بر روی قارچ Monilinia Laxa


ب) بیماری های قارچی ریشه ای:

این دسته از قارچ ها، ریشه های گیاه یا درختان را مورد هدف قرار می دهند. ضدعفونی ریشه با قارچکش طبیعی، می تواند در کنترل گسترش این نوع بیماری ها، موثر باشد:

  • پوسیدگی ریشه:

بیماری های پوسیدگی ریشه باعث پوسیدگی و ریزش ریشه ها می شود که نهایتا منجر به توقف رشد، پژمردگی و مرگ می شود. این قارچ ها معمولا در جایی که زهکشی ضعیف یا رطوبت بیش از حد است، حمله می کنند.

  • بوته میری یا میرایی:

بیماری بوته میری، نهال ها را درگیر کرده و باعث پوسیدگی و مرگ آنها می شود. اغلب توسط قارچ هایی که در خاک زندگی می کنند ایجاد می شود.

  • کلاب روت

کلاب روت یک عفونت قارچی است که معمولاً در ریشه های گیاهان براسیکاس مانند کلم، گل کلم، کلم بروکسل و شلغم رخ می دهد. همچنین می تواند خانواده زینتی مانند گل های دیواری و ساکسی فرگا را تحت تاثیر قرار دهد. هنگامی که آلوده می شوند، ریشه ها متورم و مخدوش می شوند و رشد قسمتی که بالای سطح زمین قرار دارد، متوقف شده و شاخ و برگ های ارغوانی و پژمرده خود را نشان می دهد. این بیماری اغلب زمانی رخ می دهد که خاک مرطوب و گرم است (در اواسط تابستان تا اواخر پاییز). می توان با افزایش pH خاک، با آهک زدن و بهبود زهکشی آن را درمان کرد. همچنین می توان با استفاده از کود گیاهی مایع در طول فصل رشد، از شکل گیری آن جلوگیری کنید.

ج) بیماری های میوه و ساقه:

  • پوسیدگی میوه:

بیماری های پوسیدگی میوه باعث پوسیدگی و پوسیدگی میوه ها می شود که اغلب منجر به کاهش عملکرد می شود.

  • شانکر:

شانکرها ضایعات فرورفته و تغییر رنگ روی ساقه یا شاخه ها هستند. آنها می توانند باعث خشکی و ضعیف شدن گیاه شوند.

د) سایر بیماری های قارچی:

  • بلایت:

بیماری های سوختگی (بلایت زودرس، آتشک، بادزدگی) باعث مرگ سریع یا زوال قسمت های گیاه می شوند. بلایت یا سوختگی یا لکه موجی، یک بیماری جدی است که گوجه فرنگی و سیب زمینی را آلوده می کند. بیماری گوجه فرنگی و آفات و بیماری سیب زمینی می تواند محصول را از بین ببرد یا آن را غیرقابل خوردن کند. بلایت از برگ های قهوه ای و بی رنگ و از لبه ها شروع می شود. برگ ها تمایل به خشک شدن و پیچ خوردن به داخل دارند و در شرایط مرطوب نیز ممکن است با رشد قارچ سفید همراه باشد. هم گوجه فرنگی و هم سیب زمینی می توانند لکه های قهوه ای ایجاد کنند که به زخم های پوسیده تبدیل می شوند.

عفونت قارچی بلایت بر روی برگ ها

  • سموت:

بیماری‌های سموت باعث ایجاد توده‌های پودری سیاه یا قهوه‌ای روی قسمت‌های مختلف گیاه می‌شوند.

  • کپک:

بیماری های کپک می توانند پودری یا پرزکی باشند و علائم مختلفی را روی گیاهان ایجاد کنند. باعث ایجاد پوشش سفید و پودری روی برگ ها، ساقه ها و گل ها می شود. رطوبت بالا و دمای گرم، مورد علاقه آن است. معمولا در سطح بالای برگ های گیاه رشد می کند، همچنین می تواند به قسمت زیرین برگ یا ساقه گسترش یابد. در صورت آلوده شدن، گیاه ممکن است زرد یا در نهایت قهوه ای شود و برگ ها می میرند. بهترین راه برای مدیریت آن حذف و از بین بردن قسمت های آلوده گیاه و حفظ خاک با آبیاری و مالچ است.


همچنین بخوانید:

نماتدکش

بیماری های گندم و آفات آن


سم قارچ کش چیست؟

سم قارچ کش، که ضد قارچ نیز نامیده می شود، هر نوع ماده سمی است که برای کشتن یا مهار رشد قارچ ها استفاده می شود. قارچ کش ها معمولاً برای کنترل قارچ های انگلی استفاده می شوند که یا به محصولات کشاورزی، باغی وگیاهان زینتی آسیب اقتصادی می رسانند و یا سلامت حیوانات اهلی یا انسان ها را به خطر می اندازند. از آنها می توان برای کنترل قارچ هایی که به گیاهان آسیب می رسانند، از جمله زنگ زدگی، کپک ها و بلایت (آتشک یا بادزدگی) استفاده کرد. همچنین ممکن است برای کنترل کپک و کپک خاکستری در سایر موارد استفاده شود.

ضرورت استفاده از قارچ کش ها

بیماری ها یک پدیده شایع در گیاهان هستند که اغلب تأثیر اقتصادی قابل توجهی بر عملکرد و کیفیت محصول دارند، بنابراین مدیریت بیماریها جزء اساسی تولید اکثر محصولات است. قارچ کش ها ابزار مهمی در جعبه ابزار هر کشاورز هستند زیرا به محافظت گیاهان در برابر عوامل بیماری زای خاکی و بذری که می توانند به جوانه زنی آسیب برساند یا حتی در اوایل کشت، چرخه حیات گیاهچه را آلوده کنند، کمک می کنند. قارچ کش های بذری در برابر برخی از عوامل بیماری زای خاکی موجود در سویا و ذرت موثر هستند. با این حال، مواقعی وجود دارد که برای کنترل بیماری های پیش رونده مانند لکه برگ چشم قورباغه، کپک سفید و زنگ در سویا و لکه برگ خاکستری، بلایت برگ ذرت، کپک و پوسیدگی ساقه در ذرت، قارچکش های برگی مورد نیاز است.

به طور کلی، سه دلیل عمده استفاده از قارچ کش ها وجود دارد:

  1. برای کنترل بیماری در هنگام ایجاد و توسعه محصول
  2. افزایش بهره وری محصول و کاهش لکه ها
  3. بهبود عمر و کیفیت نگهداری گیاهان و محصولات برداشتی

همچنین بخوانید:

بیماری های مرکبات

 رفع شوری خاک و آب در کشاورزی


نحوه استفاده از قارچ کش ها

قارچکش ها به صورت غبار، گرانول، گاز و معمولاً مایع استفاده می شوند. آنها برای موارد زیر اعمال می شوند:

الف) بذر، پیاز، ریشه پیوندها و سایر اندامهای تکثیر کننده. این درمان ها معمولاً توسط شرکت بذر انجام می شود. برخی از درمانها باید توسط پرورش دهنده در محل در زمان کاشت انجام شود. هدف، از بین بردن عوامل بیماری زایی است که روی مواد کاشت هستند یا محافظت از گیاه جوان در برابر عوامل بیماری زا در خاک
ب) خاک یا هنگام کاشت در شیار، بعد از کاشت به عنوان خاک مرطوب (از جمله از طریق آبیاری قطره ای)، یا به عنوان یک اسپری مستقیم در اطراف پایه گیاه
ج) شاخ و برگ و سایر قسمتهای زیرزمینی گیاهان با استفاده از سمپاش
د) داخل درختان از طریق تزریق تنه
و) محصول برداشتی، به صورت غوطه ور یا اسپری در بسته بندی

طبقه بندی قارچ کش ها

قارچکش ها از حیث نوع و روش کاربرد به دسته های مختلفی طبقه بندی می شوند. به طور کلی می توان دسته های زیر را نام برد:

1) طبقه بندی قارچ کش ها بر اساس نحوه عملکرد:

  • قارچ کش تماسی 
  • قارچکش سیستماتیک

قارچ کش های تماسی یا محافظ، در سطح گیاهان باقی می مانند. بسیاری از تماس ها به طور بالقوه فیتوتوکسیک هستند و در صورت جذب می توانند به گیاه آسیب برسانند. سیستمیک ها (نافذ یا قارچکش های متحرک) جذب گیاهان می شوند. اکثر سیستمتیک ها فاصله های بسیار کوتاهی را از محل کاربرد طی می کنند، مانند تیغه برگ از سطحی به سطح دیگر. برخی از سموم قارچ کش، از نظر سیستمیک ضعیف هستند و می توانند از محل کاربرد مسافت طولانی تری نسبت به سیستمتیک های محلی طی کرده و به تمام قسمتهای برگ که قارچ کش روی آن رسوب کرده است برسند. برخی از سیستمتیک ها به دلیل اینکه در بافت چوبی متحرک هستند، حرکت بیشتری می کنند. هنگامی که روی ناحیه ریشه اعمال می شود، توسط ریشه ها جذب می شود و سپس با جریان تعرق از طریق گیاه به سمت بالا حرکت می کند.

2) طبقه بندی قارچ کش ها بر اساس نقش در حفاظت:

  • پیشگیرانه
  • درمانی

تماسی ها، محصولاتی هستند که برای استفاده پیشگیرانه مناسب هستند، زیرا در تماس با سطح گیاه اعمالی، عمل می کنند. کاربرد های مکرر برای محافظت از رشد جدید گیاه و جایگزینی موادی که در اثر باران یا آبیاری شسته یا تحت تأثیر عوامل محیطی مانند نور خورشید قرار می گیرند، مورد نیاز است. گاهی از تماس ها به عنوان محصولات “باقیمانده” یاد می شود، زیرا قارچ کش رسوب شده روی سطح گیاه، برای چند روز باقی می ماند. با توجه به توانایی آنها در نفوذ به گیاهان، برخی از سیستم ها دارای فعالیت های پیشگیرانه و درمانی هستند.

3) طبقه بندی قارچ کش ها بر اساس طیف فعالیت:

قارچ کش های تک موضعی یا چند موضع

قارچکش های تک موضعی فقط در یک نقطه، در یک مسیر متابولیک، در یک عامل بیماری زا، یا در برابر آنزیم یا پروتئین حیاتی مورد نیاز قارچ فعال هستند. از آنجایی که قارچ کش های تک موضعی از نظر سمیت بسیار خاص هستند و تأثیر کمی بر اکثر موجودات زنده دارند، می توانند به راحتی جذب گیاهان شوند، بنابراین این قارچکش ها دارای خواص سیستمیک هستند. در نتیجه این فعالیت خاص، قارچ ها بیشتر در برابر قارچ کش مقاوم می شوند زیرا یک جهش منفرد در عامل بیماری زا معمولاً به آن اجازه می دهد تا بر عملکرد قارچکش غلبه کند، مانند جلوگیری از اتصال آن به محل فعال قارچ.

4) طبقه بندی قارچ کش ها بر اساس طیف عملکرد:

  • طیف محدود
  • طیف گسترده

قارچ کش های با طیف محدود، تنها در برابر چند عامل بیماری زای معمولاً نزدیک موثر هستند. اینها معمولاً فعالیت تک موضعی دارند و اغلب سیستمیک هستند. قارچ کش های با طیف گسترده اغلب می توانند طیف وسیعی از عوامل بیماری زای غیر مرتبط را کنترل کنند. اینها معمولاً تماسی با فعالیت چند موضعی هستند، اما برخی دارای فعالیت تک موضعی هستند.

5) طبقه بندی قارچ کش ها بر اساس نوع ماده شیمیایی

قارچکش ها را نیز می توان بر اساس ترکیب شیمیایی آنها طبقه بندی کرد:

  • قارچ کش های آلی
  • قارچ کش غیرآلی (معدنی)
  • قارچ کش زیستی

 از نظر شیمیایی، مولکول های آلی مولکول هایی هستند که در ساختار خود دارای اتم کربن هستند در حالی که مولکول های معدنی اینگونه نیستند. بسیاری از اولین قارچکش های ایجاد شده ترکیبات غیر آلی بر پایه یون های گوگرد یا فلز مانند مس، قلع، کادمیوم و جیوه بودند که برای قارچ ها سمی است. مس و گوگرد هنوز به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. اکثر قارچکش های دیگر که امروزه استفاده می شوند، ترکیبات آلی هستند و بنابراین حاوی کربن هستند. این دسته جزو قارچ کش طبیعی یا ارگانیک هستند.


همچنین بخوانید:

 سمپاشی مرکبات

خاک مناسب برای کشاورزی


انواع قارچ کش ها

پرکاربردترین انواع سم قارچ کش در زیر آورده شده است:

  • قارچ کش بنومیل

بنومیل یک قارچ کش بنزیمیدازول است که سالهاست به طور موثر در انواع محصولات غذایی و گیاهان زینتی مورد استفاده قرار می گیرد. قارچ کش بنومیل در درجه اول به کاربندازیم متابولیزه می شود.

  • قارچ کش مانکوزب

    یک قارچ کش تماسی وسیع است که برای استفاده در بسیاری از محصولات میوه، سبزیجات، آجیل و مزرعه استفاده می شود. این گیاه در برابر طیف وسیعی از بیماریهای قارچی از جمله بیماری سیب زمینی، لکه برگ، بلایت و زنگار محافظت می کند. همچنین از آن برای درمان بذر سیب زمینی، ذرت، سورگوم، گوجه فرنگی و غلات استفاده می شود.

  • قارچ کش کاپتان

کاپتان قارچکشی است که متعلق به کلاس فتالیمید (ترکیبات شیمیایی متصل به آمونیاک) است. غیر سیستمیک است و اغلب به سایر فرمول های آفت کش اضافه می شود. برای کشاورزی و مصارف مسکونی در میوه ها، سبزیجات و گیاهان زینتی استفاده می شود. کاپتان ظاهر میوه را بهبود می بخشد.

  • قارچ کش کاربندازیم

کاربندازیم یک سم قارچ کش بنزیمیدازول با طیف وسیع، سیستمیک و متابولیت بنومیل است.

  • ایپرودیون کاربندازیم

قارچ کش های ایپرودیون کاربندازیم در جذب در خاک رقابت می کنند، که باعث افزایش زیست پذیری آنها در مخلوط ها می شود. تبدیل قارچکش ها در مخلوط ها کند می شود که این امر باعث افزایش دسترسی زیستی آنها نیز می شود.

  • سایپروکونازول + کاربندازیم

ترکیب این دو سم قارچ کش، تاثیر بسیار زیادی بر روی قارچ گیاهان دارد.
دو برند پرکاربرد و مصرفی سم قارچ کش در ایران و جهان شامل قارچ کش بردوفیکس (ابداع شده در ایران) و قارچ کش الیت نیز یک قارچ کش سیستمیک در برابر قارچ های Oomcytes مانند بیماریهای کپک انگور انگور و از بین بردن و بیماریهای Azhukal هم موثر است.

نحوه استفاده از سم قارچ کش کاربندازیم

قارچ کش کاربندازیم را درون یک سم پاش ریخته و محلول پاشی بر روی گیاهان انجام می گردد. به دو روش سمپاشی رقیق و کنستانتره می توان عملیات قارچکشی را انجام داد.

1. سمپاشی رقیق:

از یک سمپاش که برای اعمال حجم زیاد آب تا مرحله رواناب استفاده شده و مطابق با محصول سمپاشی شده استفاده می شود. سمپاش را راه اندازی کنید تا به پوشش یکنواخت در سرتاسر محصول برسد. آب کافی برای پوشاندن محصول تا مرحله رواناب استفاده گردد. از رواناب زیاد جلوگیری شود. حجم آب مورد نیاز را می توان با اعمال حجم های مختلف آزمایش، با استفاده از تنظیمات مختلف روی سمپاش، از دستورالعمل های صنعت یا توصیه های متخصص تعیین کرد. پاشش را تا مرحله روان شدن ادامه داده شود. حجم اسپری رقیق مورد نیاز تغییر می کند و ممکن است نیاز به تغییر و عملکرد سمپاش نیز باشد، زیرا محصول رشد می کند.

2. سم پاشی کنسانتره:

خصوصیات سم پاشی که برای سمپاشی کنسانتره طراحی می شود به گونه ای است که حجم آب کمتر از مقدار مورد نیاز برای رسیدن به نقطه رواناب باشد و با محصول مورد سمپاشی مطابقت داشته باشد. برای دستیابی به پوشش یکنواخت در سراسر سایبان محصول، با استفاده از حجم آب انتخابی، سمپاش راه اندازی شود. مقدار مناسب اسپری رقیق، برای سایبان محصول تعیین گردد. این امر برای محاسبه میزان اختلاط کنسانتره مورد نیاز است.


همچنین بخوانید:

انواع سموم و کود کشاورزی

پرفروش ترین کودها و سموم کشاورزی


قارچ کش گیاهان آپارتمانی

معمولا علل رویش قارچ در گیاهان آپارتمانی با گیاهان زراعی پرورشی در مزرعه و باغ، تا حد زیادی مشابه است. علت رویش کپک و سایر بیماری های قارچی در گیاهان آپارتمانی عموما قرار دادن آن ها در محیط های مرطوب، تاریک و با تهویه نامناسب است.

سفیدک قارچی در خاک گلدان

به طور کلی رویش قارچ در گیاهان آپارتمانی در موارد زیر رخ می دهد:

  • آب رسانی بیش از اندازه
  • تخلیه نامناسب (تخلیه آب اضافه از ته گلدان)
  • تهویه هوای ضعیف
  • خاک آلوده
  • تجزیه برگ ها روی سطح

عموما برای از بین بردن قارچ و سایر بیماری های گیاهان آپارتمانی، از انواع قارچ کش طبیعی (ارگانیک)، درمان های خانگی و یا قارچ کش های شیمیایی استفاده می شود.

از بین بردن قارچ گلدان

گیاهان آپارتمانی سالم بسیار بهتر از گیاهان ضعیف قادر به مقاومت و مبارزه با آفات و بیماری ها خواهند بود. برای اینکه گیاهان آپارتمانی خود را قوی نگه دارید، باید الزامات کاشت آنها را رعایت کنید. استفاده از خاک مناسب برای گلدان، تخلیه مناسب آب از ته گلدان، عدم ازدحام گیاهان، انتخاب گلدان با سایز مناسب، سپس حفظ تعادل خوب دما، رطوبت، نور، آب و زهکشی است. برای از بین بردن قارچ در گلدان معمولا از محلول قارچ کش طبیعی مانند محلول سود (بی کربنات سدیم) استفاده می شود.

قارچ کش طبیعی برای گیاهان آپارتمانی و خانگی

  • ترکیبات مس و گوگرد در گیاهان به صورت جداگانه و به صورت ترکیبی برای کشاورزی ارگانیک مناسب تلقی می شوند. سایر انواع قارچ کش طبیعی عبارتند از:

انواع قارچ کش طبیعی و خانگی

  • روغن چریش
  • روغن باغبانی
  • بی کربنات ها (جوش شیریت)
  • روغن نباتی مانند ذرت، کلزا یا سویا
  • سرکه سیب

نحوه استفاده از قارچ کش طبیعی برای گیاهان آپارتمانی

نکات زیر را در استفاده از قارچکش باید در نظر گرفت:

  • یک فنجان روغن گیاهی مانند ذرت، کلزا یا سویا را در یک ظرف پلاستیکی تمیز با درب محکم بریزید تا یک کنسانتره قارچکش ایجاد شود.
  • یک قاشق غذاخوری مایع ظرفشویی بدون چربی اضافه کنید. درب ظرف را محکم روی ظرف بگذارید و به شدت تکان دهید تا روغن و صابون کاملاً ترکیب شوند. از یک نشانگر دائمی برای مشخص کردن برچسب ظرف استفاده کنید. محلول قارچکش را به طور نامحدود در یک نقطه تاریک و خنک نگهداری کنید.

قارچکش طبیعی

  • به اندازه یک فنجان آب لوله کشی داغ را درون یک بطری اسپری پلاستیکی قیف کنید. یک و یک دوم قاشق چایخوری جوش شیرین اضافه کنید. ظرف را تکان دهید تا جوش شیرین حل شود. یک و یک دوم قاشق چایخوری کنسانتره قارچکش را اضافه کنید. خوب تکان دهید تا مواد کاملاً ترکیب شوند. محلول را همان روزی که مخلوط کرده اید استفاده کنید. هر گونه قارچکش باقی مانده را دور بریزید.
  • گیاه آپارتمانی آلوده را در وان قرار دهید. مخلوط قارچ کش را مستقیماً روی شاخ و برگ خشک گیاه اسپری کنید. تمام سطوح را کاملاً بپوشانید. گیاه را تا حد رواناب کامل اشباع کنید. به قسمت زیرین برگ و ساقه هایی که به هر برگ متصل می شوند (دمبرگ) توجه بیشتری کنید. بطری اسپری را مرتب هم بزنید تا مواد از هم جدا نشوند.

قارچ کش برای سانسوریا

از بین گیاهان آپارتمانی، سانسوریا یکی از پرطرفدارترین هاست. عموما گیاه مقاومی است ولی گاها به دلیل شرایط نگهداری نامناسب، ممکن است دچار بیماری های قارچی شود. به منظور جلوگیری از مشکلات قارچی در گیاهان سانسوریا، باید جریان هوای کافی را در اطراف گیاهان را حفظ کرده و تمام گیاهان جدید هنگام ورود به خانه بررسی شود.

سم قارچ کش برای سانسوریای مبتلا به قارچfungicide

برای از بین بردن قارچ در این گیاه، پس از اقدامات اولیه و یا استفاده از قارچ کش طبیعی، در صورت از بین نرفتن قارچ باید از قارچ کش شیمیایی برای این منظور استفاده کرد. سم پاشی با سم قارچ کش با خاصیت مس و گوگرد می تواند در درمان قارچ بسیار موثر واقع شود.

کاربرد قارچ کش ها

استفاده از قارچکش ها در انواع محصولات زراعی و باغی، مزیت های متعددی دارد. به طور کلی میتوان برخی خواص مهم قارچکش ها را در دسته بندی زیر برشمرد:

  • افزایش عملکرد و تعداد محصولات، رشد شاخ و برگ و گیاهان جدید
  • از رشد بیماری های قارچی در چمن به مدت چند روز یا فصل جلوگیری می کند.
  • برای محافظت از میوه ها مانند انگور (مو)، سبزیجات، غده، هلو، شلیل و گلابی در برابر انواع سفیدک و بلایت مفید است.
  • کاربردهای متنوع مانند سیستمیک، تماسی، طیف باریک و طیف گسترده
  • در برابر طیف وسیعی از بیماریها مانند کپک برفی یا سفیدک پودری و سطحی در چغندر، گیاهان جالیزی مانند هندوانه و سبزیجات موثر است.

همچنین بخوانید:

 کود سرک چیست؟

 آیا بیماری های قارچی هندوانه را می شناسید؟


  • استفاده از قارچکش روی دانه ها به رشد گیاهان بالغ کمک می کند.
  • از بین بردن بیماری های گندم مانند زنگ گندم
  • از بین بردن بیماری های سیب مانند لکه سیاه، شوره سیاه، سفیدک سطحی، آتشک
  • در غلات مقابله با آفت زنگار، لکه های زرد و لکه قهوه ای در نخود و جو

قارچ کش های موجود در بازار

از قارچ کش های شیمیایی می توان برای کنترل عفونت های قارچی کشنده گیاهان استفاده کرد. انواع متنوعی از قارچ کش های شیمیایی در بازار موجود است که در قالب های کلی زیر ارائه می شوند:

قارچ کش پودری

  • پودرهای محلول
  • پودرهای مرطوب
  • گرانول های قابل مرطوب شدن
  • گرانول های خشک قابل تر شدن
  • مایعات محلول
  • کنسانتره محلول
  • محلول های کنسانتره های قابل تعلیق
  • کنسانتره امولسیفایر
  • قرص قارچ کش
  • قارچ کش پودری
  • قارچ کش مایع

کلام آخر

اغلب قارچ کش هایی که امروزه در باغات و مزارع استفاده می شود، سم قارچ کش شیمیایی هستند که تاثیرات مخربی بر روی محیط زیست دارد. از سوی دیگر انواع قارچ کش طبیعی و خانگی مانند روغن ها و بی کربنات ها، نمی تواند بر بیماری های قارچی قوی، موثر واقع شود. قارچ کش طبیعی و ارگانیک آرال شیمی با برند اگروسیب، یک سم قارچ کش قوی و ارگانیک برای از بین بردن بیماری های قارچی و بی خطر برای گیاهان است. پراکسیدین کشاورزی نیز یکی دیگر از محصولات است که با حفظ ترکیب زنده خاک و به خصوص افزایش میزان اکسیژن خاک، باعث تشدید اکسیژن رسانی به ریشه گیاه می شود. همچنین، با ترغیب ریشه زایی در قلمه ها و نشاءها و ترغیب بذرها به جوانه زنی، به افزایش باروری محصول کمک می کند.

 بروزرسانی در مهر 1403

25 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام چه جالب قارچ کش ارگانیک،خیلی عالیه از اینکه بتونیم به محیط زیست آسیب کمتری بزنیم ،خسته نباشید

    پاسخ
    • بله همینطوره
      متاسفانه ریشه ی بسیاری از آسیب های محیط زیست، به آفت کش ها، قارچ کش ها و انواع سموم شیمیایی مربوط میشه.

      پاسخ
      • فرق قارچ کش الیت با بردوفیکس چیست؟

        پاسخ
        • درود بر شما همراه گرامی،
          قارچ‌کش الیت یک نوع قارچ‌کش سیستمیک (توسط گیاهان جذب می‌شود و در سراسر گیاه به تسریع رشد و کنترل بیماری‌های قارچی کمک می‌کند) هستش ولی بردوفیکس، یک قارچ‌کش تماسی (به صورت مستقیم با سطح گیاه و قارچ‌های موجود در محیط تعامل دارد و آن‌ها را از رشد و گسترش خود منع می‌کند) بحساب می آید. به طور کلی، هر دو محصول برای کنترل بیماری‌های قارچی در گیاهان استفاده می‌شوند. اما با توجه به نوع بیماری و شرایط محیطی، انتخاب بین قارچ‌کش الیت و بردوفیکس ممکن است متفاوت باشد.
          سپاس از توجه شما

          پاسخ
  • درود احترام و تشکر از شما مهندسین و متخصصین بزرگوار اراشیمی که با حوصله این اطلاعات کامل و جامع را در اختیار دوستداران کشاورزی گل و گیاه وطبیغت قرار دادید قطعا تولیدات شما همانند همین مقاله ارزشمندتون در با کیفیت و قیمت های خوب در دسترس هموطنان قرار میگیرد سپاس از شم موفق و بر قرار باشید ا

    پاسخ
  • سلام یک نوع قارچ الان 5 سال هست دست از سر گردو های من برنمیداره دوستان اگر کسی میدونه راهنمایی کنه برگ ها سیاهخ میشه و خشک میشه تا خارج نکنی به شاخه سرایت و تا جدا نکنی تا ریشه میره اسمشم سیستوس نمیدونم چیه بورد و میزنم زیاد جواد نگرفتم راهنمایی کنید

    پاسخ
    • درود بر شما، موضوعی که شما مطرح نمودید بهتره که از نزدیک مورد بررسی قرار بگیره تا نوع آفت و بیماری تشخیص داده شود شاید نیاز به سم پاشی باشد، محصول قارچکش اگروسیب در جهت ضدعفونی خاک و بذر و پیشگیری از قارچ و باکتری استفاده می شود اما مشکل شما بیشتر بوده و نیاز به بررسی دارد. جهت مشاوره بیشتر با کارشناسان ما ارتباط گرفته تا شما را راهنمایی نمایند.

      پاسخ
  • محمد اهلی
    8 خرداد 1402 9:56 ق.ظ

    سلام وخسته نباشیدببخشید،تره های ما دو رنگ میشن بصورت راه راه هرکاری میکنیم درست نمیشن لطفا راهنمایی کنین از چه قارچ کش استفاده کنیم

    پاسخ
    • درود بر شما دوست عزیز در رابطه با مشکل شما ابتدا باید توسط گیاه پزشک تشخیص داده شود احتمال آلودگی بذر هم ممکنه وجود داشته باشه تا نوع بیماری قارچی یا ویروسی مشخص گردد. سپاس از توجه شما، جهت کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

      پاسخ
      • با سلام و خسته نباشید، لطفا مرا راهنمایی بفرمایید. بر روی چاقاله های زردآلو لکه های بسیار ریز قرمز رنگ به اندازه سر سوزن ايجاد شده، آیا این همان لکه غربالی است؟ از قارچ کش الیت میتونم استفاده کنم؟ بهترین قارچ کش سیستمیک برای این مورد چیه؟ قارچ کش غیر سیستمیک کاپتان حتما باید به تمام میوه ها وبرگ های درخت محلول پاشی بشه چون اثر تماسی داره یا نه؟

        پاسخ
        • درود بر شما همراه گرامی،
          لکه غربالی، اغلب روی برگ ها نمایان می شود. روی چغاله می تونه به تعداد بسیار ریز و زیاد خودشو نشون بده. توی این مورد می تونید با قارچکش ارگانیک اگروسیب برگ پاشی و محلول پاشی کنید که اثر مضری بر روی میوه ها نداشته باشه. اما اگه لکه های ریز قرمز (به همراه سوراخ های ریز)، در داخل میوه باشه می تونه از علائم وجود آفت باشه. یک عامل دیگه برای وجود لکه های قرمز، می تونه به دلیل گرمازدگی و درماتیت تماسی باشه. که تو این مورد باید تمهیدات لازم پس برداشت، انبارمانی و همینطور چیدمان میوه ها باید جوری رعایت بشه که حداقل گرما و اصطلاک وجود داشته باشه.
          سپاس از توجه شما

          پاسخ
        • سلام.تفاوتی بین بردو فیکس و کلات مس وجود دارد و آیا میشه از کلات مس ب جای بردو و یا قارچ کش های دیگه استفاده کرد؟

          پاسخ
      • سلام و عرض ادب وخسته نباشید ببخشید مزاحم شدم .واسه کرم حشره نخود سم بروفیکس عمل می‌کنه یا باید ازسم دیگه استفاده کنم بروفیکس وتو خانه داشتم واسه همین پرسیدم ممنون از شما

        پاسخ
        • درود بر شما همراه گرامی،
          کرم حشره نخود (Helicoverpa armigera) یکی از آفات مهم نخود هستش برای کنترل این آفت، سم‌پاشی باید در زمان مناسب و در مرحله‌های مشخصی از رشد کرم انجام شود. سم های اصلی بر علیه این کرم دلتامترین، لامبداسی هالوترین و سایپرمترین هستند. اگر دیدید بروفیکس جواب نداد، می تونید از این مواد استفاده کنید.
          سپاس از توجه شما

          پاسخ
      • سلام و عرض ادب ببخشید مزاحم شدم .واسه کرم حشره نخود چه سنی بهتره آیا از قارچ گیاه بوجودمیاد

        پاسخ
        • درود بر شما،
          خیر، کرم حشره نخود از قارچ گیاه به وجود نمیاد. این آفت، یک حشره است که از تخم‌های گذاشته شده توسط پروانه‌ی بالغ به وجود می یاد. پروانه‌ها، تخم‌های خودشون رو روی گیاهان نخود یا نزدیک به آن‌ها می گذارن و لاروها پس از خروج از تخم، شروع به تغذیه از گیاهان نخود می‌کنن.
          سپاس از توجه شما

          پاسخ
  • درود درمان درختی که شیره فراوانی میریزه

    پاسخ
    • درود بر شما،در خصوص مساله شیره درختان بهترین کار اینه که در فصل زمستان که درخت خواب میره با محلول اگروسیب ما محلول پاشی کرده و تنه درخت را ضدعفونی نمایید. سپاس لز توجه شما.

      پاسخ
      • سلام خسته نباشید.درختای ما دچار قارچ نماتد شدن هرچی هم سم پاشی میکنیم فایده نداره اگه کسی سم قوی میشناسه ک خاک رو پاک کنه از قارچ معرفی کنه

        پاسخ
        • درود بر شما همراه گرامی،
          اول اینکه باید توع درختانتون رو بفرمایید. ضمنا نماتذ بسیار قوی هستش و با قارچکش معمولی از بین نمی ره. باید ترجیحا از نماتدکش استفاده کنید. محصولات زیادی در بازار با عنوان نماتدکش یافت می شن. محصول اگروسیب ما، هم قارچکش هستش هم نماتدکش. شما می تونید با کارشناس بخش کشاورزی ما ارتباط بگیرید که میزان و نحوه استفاده از اون رو براتون توضیح بدن.
          سپاس از توجه شما

          پاسخ
  • بسیار کامل و دقیق توضیح دادید متشکرم از بیان شیوا و دقیقتان

    پاسخ
  • سلام خسته‌ نباشی میتونم از اختلاط قارچ کش کابندازیم وهیومیک برای آبیاری خیار استفاده کرد ممنون

    پاسخ
    • درود بر شما همراه گرامی،
      اول باید دید مشکل بوته خیار چیه و بعد متناسب با اون قارچکش و کود رو انتخاب کنید. در حالت کلی، بله شما می تونید ترکیب این دو ماده رو استفاده کنید. فقط حواستون به روش مصرفشون باشه. کاربندازیم معمولاً به عنوان محلول پاشی یا خاک شویی استفاده می شود، در حالی که اسید هیومیک را می توان به عنوان اصلاح کننده خاک یا محلول پاشی استفاده کرد.
      سپاس از توجه شما

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید