ضدعفونی کشتارگاه های دام و طیور

غالبا در فاضلاب کشتارگاه ها، درصد زیادی مواد آلی با غلظت بالا، نیتروژن و فسفر به صورت ذرات معلق یا حل شده در آب وجود دارد. خون باقیمانده، چربی و مدفوع حیوانات کشتار شده، منابع اصلی مواد آلی هستند. فضولات حیوانی نیز، حاوی مقدار زیادی نیتروژن می باشند. خون باقیمانده، کود و ترکیبات تمیزکننده و ضدعفونی کننده نیز به عنوان فسفات آلی معدنی، منبع قابل توجهی از فسفر می باشند. لذا ضرورت وجود یک فرایند برای ضدعفونی کشتارگاه های دام و طیور، بمنظور حذف مواد آلی، نیتروژن و فسفر بسیار اهمیت دارد. این فرآیند شامل ضدعفونی لاشه دام و طیور نیز می شود. در این مقاله به بررسی ضدعفونی سالن های کشتارگاه پرداخته می شود.

علل اهمیت و ضرورت بهداشت محیط کشتارگاه ها

سطوحی که در تماس با فرآورده های گوشتی هستند، به علت وجود باکتریهای موجود در هوا و گرد و غبار، به شدت آلوده هستند. هنگام تماس افراد در فرآیند برش، بسته بندی و توزیع، سطح خارجی گوشت در معرض آلودگی های میکروبی فراوانی قرار می گیرد. در برخی حالات، آلودگی های سطحی گوشت و انواع باکتری های اورگانوترافیک (Organotrophic)، هپاتیسیس (Hepatitis)، لیستریا (Listeria) و کلریا (Cholera) به داخل آن نفوذ می کنند. از این رو کنترل بهداشتی کشتارگاه ضروری است. این کنترل با استفاده از ضدعفونی سالن های کشتارگاه و شستشو و ضدعفونی لاشه های دام و طیور انجام می پذیرد.

ضدعفونی لاشه دام و طیور

مصرف آب در کشتارگاه های دام و طیور

صنعت کشتارگاه دام و طیور حجم زیادی آب مصرف می کنند. شستشو و ضدعفونی لاشه دام و طیور، شستشوی سبدها، شستشوی خط تولید(نوارنقاله، قلاب ها) با شوینده های اسیدی و قلیایی با کف فراوان، شستشوی سرویس های بهداشتی با جرمگیرهای صنعتی بخش هایی هستند که آب زیادی مصرف می کنند. بنابراین میزان حجم فاضلابی که در این صنایع تولید می شود زیاد است. علی رغم این مسائل توجه چندانی به ضدعفونی کشتارگاه های دام و طیور، براساس رویکردهای مدیریت آب طبق استانداردهای یکپارچه جهانی در فرایند صنعتی نشده است.


بیشتر بدانیم:

کاربرد پراستیک اسید در صنعت دام وطیور

شستشوی کشتارگاه ها و کارخانه های غذایی با شوینده های صنعتی


منشا آلودگی های کشتارگاهها و کارخانجات مواد خام دامی

به طور کلی، فرایند ضدعفونی کشتارگاه های دام و طیور، طیف بسیار وسیعی دارد. در زیر به چندین مورد که برای رعایت بهداشت کشتارگاه ها اشاره شده است:

  • ضدعفونی کردن فاضلاب های کشتارگاه و دامداری ها
  • گندزدایی سالن های کشتارگاه
  • ضدعفونی پسماند کشتارگاه
  • شستشو و ضدعفونی لاشه طیور
  • شستشوی تجهیزات و ماشین آلات از قبیل سبدشور، خط تولید، نوار نقاله، قلاب
  • رسوبزدایی از کولینگ تاور، سیستم هایRO، دیگ بخار
  • بهداشت سطح و سطوح سالن ها، راهروها
  • ضدعفونی ماشین حمل کشتارگاه مواد غذایی
  • بهداشت فردی کارکنان کشتارگاه

ضدعفونی کننده کشتارگاه ها و فارم های پرورش طیور

سازمان های USEPA ،EPA ،FDA و ADEC استفاده از اکسیژن فعال را به عنوان یک ماده ضدعفونی کننده در پروسه تولید و بسته بندی انواع مواد غذایی (از جمله میوه و سبزیجات، فرآورده های گوشتی شامل گوشت قرمز، مرغ و ماهی و غیره) را توصیه نمودند. لذا لازم است جهت ضدعفونی کشتارگاه های دام و طیور، به جای استفاده از انواع ضدعفونی کننده ها در صنعت کشتارگاه که غالباً باقیمانده های مضر از خود بجا می گذارند، از مواد ارگانیک و استاندارد استفاده شود. محلول ضدعفونی کننده کشتارگاه باید از خود هیچگونه باقیمانده مضری بجا نگذاشته و کاملاً سازگار با محیط زیست می باشند.

ضدعفونی کشتارگاه دام و طیور و ضدعفونی لاشه دام و طیور

کلام آخر:

شرکت آرال شیمی در این زمینه با تولید محصولات ارگانیک داموسیب بر پایه پراستیک اسید در کنار فعالان صنعت دام و طیور می باشد. جهت ضدعفونی کشتارگاه های دام و طیور، تجهیزات و ماشین آلات و سایر ابزارهای در تماس مستقیم با مواد غذایی، ضدعفونی لاشه دام و طیور می توان از محصول فودگرید فوداسیب استفاده کرد. همچنین برای ضدعفونی کولینگ تاور، سیستم های RO، دیگ بخار، ضدعفونی سالن های کشتارگاه، راهروها، ضدعفونی سطوح و تجهیزات کشتارگاه و ماشین آلات حمل و نقل می توان از محصول سرفوسیب استفاده کرد. جهت به حداقل رساندن اثرات مضر زیست محیطی، حتما فرآیند ضدعفونی سیستم فاضلاب و پسماند نیز باید به دقت انجام پذیرد. برای این منظور نیز می توان از محصول اگوسیب با موفقیت برای تصفیه و ضدعفونی کردن فاضلاب های کشتارگاه استفاده کرد.

 بروزرسانی شده در آذر 1402

فهرست