لزوم شستشوی تانکر سوخت و مخازن حمل فرآورده های نفتی

نظافت و شستشوی مخازن حمل سوخت، مخازن نگاهداری نفت، مشتقات نفتی و سایر مخازن مواد شیمیایی، یکی از چالش های مهم در بخش نگاهداری و حمل و نقل این مواد است. نظافت و شستشوی تانکر سوخت، شامل شستن تانکر سوخت (نفت، گازوییل، حلال های نفتی و غیره)، ضدعفونی و زدودن مواد چسبناک و پلیسه از سطوح فلزی (یا فایبرگلاس) کانتینرهاست. شستشوی مخازن نفتی همچنین موجب از بین بردن بوی گازوییل و بوی نفت در تانکر می شود.
تانکرهای نفت را می توان به دو دسته وسیع تقسیم کرد: مخازنی که روغن را برای مقاصد ذخیره سازی ذخیره می کنند و مخازنی که روغن را برای تامین روغن کاری یا تامین روغن به عنوان کاتالیزور اولیه برای فرآیند تولید به تجهیزات می رسانند. هر دو مخزن برای اهداف مختلف مورد استفاده قرار می گیرند، اما هر دو نوع مخزن دارای شباهت هستند: آنها لجن روغن را در قسمت داخلی تجمع می دهند و باید آن را بردارند تا یکپارچگی روغن تمیزی که در اختیار دارند، صرف نظر از کاربرد نهایی آن، حفظ شود.
مهم ترین بخش حمل مواد سوختی، در مخازن عظیم کشتی هاست که بر اساس ضوابط کنوانسیون مارپل، استانداردهایی برای بهداشت این مخازن در نظر گرفته شده است. سایر روش های حمل و نقل این مخازن، از طریق تریلی ها و یا قطار باری می باشد.

الف) شستشوی تانکر سوخت بر روی مخازن کشتی های کارگو

شستشو و پاکسازی تانک ها و مخازن سیار حمل سوخت های روغنی

تمیز کردن مخازن کشتی ها به منظور حذف بخارات هیدروکربن، مایعات یا باقی مانده ها، به یک یا چند دلیل زیر مورد نیاز است:

  1. برای حمل بالاست تمیز
  2. به منظور بازرسی داخلی یا تعمیرات مخزن یا قبل از ورود به حوض خشک
  3. برای از بین بردن رسوبات از روکش مخزن: اگر کشتی به حمل مکرر نفت کوره یا محموله های ته نشینی رسوب مشابه مشغول باشد، شستن تانکر ممکن است لازم باشد. اگرچه ممکن است در بین سفرهای متوالی شستشو لازم نباشد، اما با فرض سازگاری بارها، بسیاری از دارندگان کشتی تشخیص داده اند که یک گروه کوچک از مخازن را به صورت چرخشی بین سفرها با آب بشویند و بدین ترتیب از تجمع زیاد رسوبات جلوگیری می کنند.
  4. برای بارگیری یک نوع بار متفاوت و سازگار: شستشو در بین حمل بارهای مختلف، مهمترین دلیل شستن تانکر است. در بیشتر توالی های حمل بار روی تانکرهای محصول، ممکن است تمیز کردن شامل بیش از یک شستشوی آب سرد و گرم گرم و ساده نباشد. یک شستشوی ساده آب بسیاری از مواد شیمیایی غیر روغنی را از بین می برد و بین محصولات تمیز نفتی مانند گازوئیل و نفت سفید موثر شناخته شده است. با این حال، برای شستشوی هیدروکربن های چرب و تیره، آب به تنهایی پاسخگو نبوده و به یک شوینده قلیایی موثر نیاز است.

شستشو و پاکسازی مخازن کشتی ها

بر اساس کنواسیون مارپل، انتظار می رود اکثر کشتی ها از سوخت با گوگرد پایین استفاده کنند و لذا آن ها ملزم به استفاده از روش های گوگردزدایی از فرآورده های نفت و گاز هستند. بیشتر کشتی ها از روغن کوره گوگرد بالا (HSFO) با ویسکوزیته بالا استفاده می کنند که اساساً بر پایه روغن های پسماند سوخت است. این نوع سوخت ها به داخل مخازن سوخت می چسبند و لایه هایی از مواد نیمه جامد حاوی رسوبات و لجن آسفالتین را تشکیل می دهند. چنین بقایایی نیز معمولاً در قسمتهای مختلف سیستم خدمات نفت کوره از جمله خطوط لوله، تهویه و مخازن سرویس جامد و مستقر می شود. برای آشنایی با نحوه رسوب زدایی از تجهیزات صنعتی، اینجا کلیک کنید.
بسیاری از متغیرها موجب خرابی پمپ بنزین می شوند که متداول ترین عامل، به ویژه هنگامی که پمپ سوخت جایگزین کمی بعد از نصب متوقف شود، مخزن سوخت کثیف است. بسیار مهم است که قبل از نصب پمپ سوخت، آلاینده ها و بقایای سست، از جمله زنگ زدگی و رسوب و پلیسه از بین بروند زیرا می توانند فیلتر و پمپ توربین را مسدود کنند یا جریان سوخت را به دلیل تجمع به طور قابل توجهی کاهش دهند.
مخازن نفت کوره باید به طور منظم تمیز شود تا رسوبات و لجن را از بین ببرد. شوینده های صنعتی توسط برخی از شرکت های حمل و نقل برای شستشوی تانکر سوخت استفاده می شود، می تواند بسیار کارآمد و روشی مقرون به صرفه برای کاهش دفعات تمیز کردن مخزن باشد. علاوه بر تمیز کردن مخازن، تمام لوله های موجود در سیستم سرویس روغن مازوت باید کاملاً شسته شوند. کشتی ای که تمام مخازن مازوت و سیستم سوخت آن تمیز شده است، می تواند سوخت های سازگار را بارگیری کند.

دستورالعمل شستشوی مخازن نفتی کشتی ها

دستورالعمل شستشوی مخازن نفتی کشتی ها به شرح زیر است:

  1. با استفاده از یک ظرف تأیید شده یا یک سوخت، تمام سوخت را از مخزن تخلیه گردد.
  2. مخزن رها شود.
  3. محلی که پمپ از آن جدا می شود، با برس تمیز گردد.
  4. پمپ بنزین از مخزن خارج گردد.
  5. شیلنگ واترجت را در مخزن سوخت قرار داده شود و با ریختن یک جریان آب گرم، تمیز گردد.
  6. در حالی که آب پر می شود، مواد شوینده قلیایی در مخزن اسپری شود.
  7. اگر دهانه های ورودی اجازه دهد، از یک برس برای جدا کردن کردن بقایای کناره های مخزن استفاده شود.
  8. جریان آب متوقف شود.
  9. آب به اطراف چرخانده شود تا اطمینان حاصل شود که همه بقایا گرفته شده است.
  10. آب آلوده کثیف درون یک ظرف ریخته شود، اطمینان حاصل شود که مایعات از آن گرفته شده است.
  11. بیشتر مخزن با یک دستمال بدون پرز پاک شود.
  12. تانک را با هوای فشرده کاملا خشک شود.
  13. مخزن از نظر زنگ زدگی یا آسیب فیزیکی بررسی شود. در صورت وجود، مخزن باید تعمیر یا تعویض شود.
  14. ضد یخ یا پاک کننده آب خط سوخت را برای کمک به جذب هرگونه رطوبت باقی مانده اضافه شود.
  15. بعد از خشک شدن مخزن، به مدت 30 دقیقه باقی بماند.

ب) شستشوی تانکر سوخت بر روی تریلی ها

شستشو و پاکسازی تانک ها و مخازن سیار حمل سوخت های روغنی تریلی ها

بخش عمده ای از روغن های خوراکی و اغلب روغن های صنعتی، از طریق تریلی ها و کامیون های باربری به مقصد منتقل می شوند. شستشوی تانکرها در این بخش نیز، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اگر پس از هر بارگیری، مخزن شسته و تمیز نشود، چسبیدن روغن های باقی مانده بر اثر حرارت و یا اختلاط با بار جدید، ایجاد باکتری و آلودگی کرده و بر کیفیت بار جدید نیز تاثیر می گذارد. در شرایط تعویض نوع محموله در مخزن، در صورت وجود باقی مانده های محصول قبلی، ممکن است واکنش های ناخواسته ای بین دو ماده رخ دهد که این امر نیز نامطلوب به نظر می رسد. لدا نظافت این کانتینرها باید مکررا صورت گیرد. به علت ماهیت چربی و روغنی مواد بارگیری شده، باید از شوینده های قلیایی سطح بالا برای این منظور استفاده کرد.

تمیز کردن دو مرحله ای بدون تماس، بهترین روش برای تمیز کردن کامیون تانکر است. محصول اسیدی باعث روشن شدن فلز می شود، در حالی که محصول با pH بالا (قلیایی) به خاک، چربی و روغن ها حمله می کند.
تانکر را از جلو به عقب و در قسمتهای کوچک عمودی (عرض 8-10 فوت) تمیز شود و بخش های تانکر را از جلو به عقب تمیز گردد.

دستورالعمل شستشوی مخازن نفتی تریلی ها به شرح زیر است:

مرحله 1: مواد شوینده با pH کم (اسید) به سطح خودرو مالانده شود.
مرحله 2: مواد شوینده با pH بالا (قلیایی) مستقیماً روی مواد شوینده با pH کم (اسید) قرار گیرد.
مرحله 3: برای مدت زمان کوتاه 30-45 ثانیه زمان گذاشته شود اما ماده شیمیایی باید روی سطح خشک شود.
مرحله 4: برای شستشوی فشار بالا از آب گرم (90 درجه فارنهایت – 100 درجه فارنهایت) استفاده شود و قسمت خودرو را از بالا به پایین شسته شود.
نازل فشار قوی واترجت را در فاصله 18 اینچ از سطح و زاویه پاشش روی 15 تا 45 درجه تنظیم شود.

ج) شستشوی تانکر سوخت بر روی واگن های باری

به دلیل افزایش تولید نفت و تنگناهای خط لوله، تقاضا برای واگن های حمل و نقل نفت و بنزین در حال افزایش است. این افزایش تقاضا منجر به رونق بازار شوینده های تمیز کردن واگن ها شده است که در آن واگن های راه آهن به طور سنتی با استفاده از ترکیبی از تجهیزات مکانیکی گران قیمت و همچنین کار دستی تمیز می شوند. مانند تانکرها و مخازن واقع بر کشتی ها و کامیون ها، کانتینرهای واگن های باری نیز به طور دوره ای نیاز به نظافت و نگهداری اولیه دارند تا بتوانند کارایی بهتری داشته باشند.

دستورالعمل شستشوی مخازن نفتی واگن های باری به شکل زیر صورت می گیرد:

تمیز کردن فرآورده های نفتی با بازکردن دریچه خروجی پایینی برای تخلیه هرچه بیشتر مایعات باقی مانده آغاز می شود. سپس مخزن در قسمت بالای پوشش مانوی تهویه می شود. بسته به نوع محموله، ممکن است بخارات تهویه شده به سمت یک شعله هدایت شده تا به طور امن از بین برود. برای مخازن نفت خام، هنگامی که بخار باقیمانده به زیر سطحی می رسد که در صورت وجود جرقه مشتعل شود، یک تکنسین وارد مخزن می شود تا باقی مانده نفت خام داخل مخزن را تراشیده و خارج کند.

شستشوی تانکر سوخت بر روی واگن های باری و مخازن نفتی

پس از تراشیده شدن فضای داخلی و بیرون آمدن تکنسین از خودروی تانک، یک شلنگ بخار واترجت را به داخل منتقل می کند تا ذرات باقی مانده شل شود. تمیز کردن مواد غذایی 2-3 ساعت از عملیات بخار، در حالی که نفت خام 4 ساعت حمام بخار می گیرد. برای خودروهای مخزن تحت فشار، که غالباً گاز مایع (LPG) یا مونومر وینیل کلراید (VCM) حمل می کنند و شیر خروجی پایینی ندارند، قبل از اینکه مخزن، تمیز کردن بخار را دریافت کند، این بار در حال شعله ور شدن است.
پس از خنک شدن وسیله، سر چرخشی در مانوی قرار می گیرد. در مورد نفت خام، سر نخ ریسی دیزل داغ شده، سپس شوینده قلیایی و سپس آب محیط را برای شستشو باقی مانده پاشیده می شود. برای تمیز کردن مواد غذایی یا اتانول، فقط آب محیط پس از تصفیه بخار در مخزن پاشیده می شود. سرانجام، یک دمنده هوای فشرده حدود 1 ساعت از مانوی عبور می کند تا قبل از آماده شدن خودرو برای سرویس مجدد، فضای داخلی را خشک کند.

کلام آخر:

پسماند و لجن نفت خام شامل مقادیر بالایی از روغن است. این ماده غلیظ در کف مخازن نفت جمع می شود و در صورت عدم نظافت بلندمدت، مشکلات متعددی از جمله آلودگی تانک و کاهش ظرفیت ذخیره سازی را ایجاد می کند. شستشوی تانکر سوخت به طور منظم و حذف لجن برای افزایش حداکثر ظرفیت ذخیره سازی و جلوگیری از خوردگی و رسوب زایی ضروری است. شایان ذکر است که به غیر از نظافت و شستشوی مخازن نفتی و دکل های نفتی، شستشوی خطوط انتقال نفت، کفشویی سالن های کارخانه پتروشیمی، لایه برداری آلودگی روغنی، جمع آوری روغن و پلیسه نیز حایز اهمیت می باشد. تمیز کردن به شما کمک می کند تا لجن و سایر آلاینده های روغنی مانند: آب، شن و خاک، نمک و اسکال، موم ها، آسفالتین و مواد معدنی از بین بروند. استفاده از محصولات و شیوه های مناسب برای تمیز کردن مخازن نفت خام نه تنها برای اثربخشی، بلکه برای به حداقل رساندن از دست دادن مایعات هیدروکربنی ارزشمند ضروری است. آرال شیمی با معرفی دو محصول شوینده تانکرجنت و شوینده هیدروکربنی تانکرجنت101 روشی موثر برای تمیز کردن تانکرها و مخازن حمل و نقل مواد نفتی، به بازیابی هرچه بیشتر روغن بدون آلودگی جامد، کمک می کند.

مقالات و موضوعات مرتبط:

18 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • پريا پزشكپور
    6 آبان 1400 10:17 ق.ظ

    بسيار عالي و خسته نباشيد از جمع آوري اين مطالب

    پاسخ
  • حامد از بندر لنگه
    15 دی 1400 1:56 ب.ظ

    سلام و وقت بخیر به شما عزیزان در صنایع آرال شیمی، بنده به دنبال یک ماده برای سولفورزدایی از مازوت میگشتم در بندر لنگه کار میکنم که با شما آشنا شدم، و مطالبتون در زمینه سولفورزدایی خیلی کامله ، حتما با واحد فنی شما ارتباط میگیرم

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز، خوشحالیم که مطالب برای شما مفید بوده امیدواریم که همکاری های موفقیت آمیزی با شرکت داشته باشید. سپاس از توجه شما.

      پاسخ
      • سلام برای تمیز کردن مواد نیمه جامد ته مخزن ذخیره روغن سوخته کدوم محصول کاربرد بهتری داره؟

        پاسخ
        • درود بر شما همراه عزیز،
          چنانچه مواد جامد حالت چوک شده داشته باشند، میتوانید در دو مرحله نخست از حلال 040 و سپس از تانکرجنت استفاده کنید. برای آگاهی از میزان دقیق و نحوه مصرف با کارشناسان ما در تماس باشید.
          سپاس از توجه شما

          پاسخ
    • درود
      چجوری میشه نفت سفید که تغییر رنگ داده به نارنجی دوباره سفیدش کرد ؟ سپاسگزارم 🙏🌹🙏

      پاسخ
      • درود بر شما، برای تغییر رنگ نفت سفید باید از جاذب ها و رنگ برها استفاده نمایید. سپاس از توجه شما.

        پاسخ
        • سلام خسته نباشید ببخشید منظور از رنگ برها و جاذب ها چیه؟نفت سفید دارم زرد شده میخوام دوباره سفیدش کنم باید چیکار کنم

          پاسخ
          • درود بر شما همراه گرامی،
            منظور از رنگ بری، از بین بردن چربی های هیدروکربنی سیاه رنگ از بدنه تانگر، لوله ها و سایر تجهیزات است. جاذب ها، معمولا در قالب گرانول یا پودری هستند (مثل کربن اکتیو و بنتونیت) که ناخالصی ها رو از مواد جذب می کنند (تقریبا شبیه صافی) و از این طریق رنگ بری رو انجام میدن. مورد شما درباره نفت سفیدی که زرد شده، احتمال زیاد به دلیل اکسیداسیون، آلودگی‌های هوا یا تماس با مواد شیمیایی بوده. برای برگرداندنش به رنگ اولیه، روش های مختلفی رو میتونید امتحان کنید:
            1. با استفاده از مواد آبکی مانند پراکسید هیدروژن (آب اکسیژنه) یا خاک سفید، نفت را پاک کنید. 2. برخی از مواد شیمیایی مانند تیوسیانات سدیم و اکسالات آمونیوم می‌توانند به عنوان اکسایش‌دهنده‌ها عمل کنند و رنگ زرد را از نفت پاک کنند. 3. برخی از مواد افزودنی مانند تیتانیوم دی‌اکسید ممکن است به عنوان افزودنی‌های سفیدکننده مورد استفاده قرار گیرند. این مواد می‌توانند نور UV را تابیده و از اکسیداسیون نفت جلوگیری کنند.
            سپاس از توجه شما

  • درود بر شما و سپاس از اطلاعات مفیدی که در اختیار گذاشتید.
    یک سوال هم دارم اگه ممکنه راهنمایی بفرمایید:
    تانک نفت سفید دارم که میخوام برای آب آشامیدنی استفاده کنم. چطور میشه پس از نظافت داخل تانک، بوی نفت را از بین برد؟

    پاسخ
    • سلام به شما دوست عزیز، با توجه به مواردی که فرمودید بهترین کار استفاده از حلال و شوینده تانکرجنت برای شستشو و از بین بردن باقی مانده مواد داخل تانکر می باشد و سپس استفاده از ضدعفونی کننده فودگرید فوداسیب برای از بین بردن به طور کامل بوی نفت از تانکر است. سپاس از توجه شما.

      پاسخ
  • کیارش قدملی
    5 شهریور 1401 2:50 ق.ظ

    سلام
    من یک مخزن تسویه استخر دارم میخوام با سندبلاست زنگ زدگی رو پاک کنم شما میتونین؟؟

    من خیابان شریعتی تهرانم

    پاسخ
  • سلام وسپاس از مطالب مفیدتون
    من یک مخزن هزار لیتری فایبرگلاس دارم که برای حمل گازوئیل استفاده میشده وحالا میخواهم برای حمل آب برای درختان باغ ازش استفاده کنم باچه نوع موادی میتونم شستشو ش بدم که آثار گازوئیل بره و برای درخت هم ضرری نداشته باشد ضمنا محل ورود و خروج گازوئیل بتاب لول سه اینچ هست

    پاسخ
  • محمد فروغی
    3 آبان 1402 8:38 ب.ظ

    سلام.تشکر از مطالب ارزنده تون.من یه تانکر ۲۰۰۰۰ لیتری دارم که چندین سال بعنوان منبع گازوئیل استفاده میشد حالا میخوام برای آبیاری درختان باغ از آن بعنوان منبع آب استفاده نمایم ولی واهمه دارم که نکنه موجب آسیب درختان شود لطف بنده راهنمایی بفرمایید که چگونه اثرات گازوئیل رو از بین ببرم تا موجب آسیب درختان نشود.پیشاپیش از لطفتون ممنونم

    پاسخ
    • درود بر شما همراه گرامی،
      سپاس از نگاه نیک شما. برای از بین بردن چربی و بوی گازوئیل، ما دو محصول میتونیم بهتون پیشنهاد بدیم که بعد از تمیز کردن تانکر، با خیال راحت بتونید برای آبیاری ازش استفاده کنید. محصول حلال 040 و محلول تانکرجنت، مختص شستشوی تانکرهای هیدروکربنی هستند که پایه قلبا دارن. برای اطلاعات از نحوه و میزان دوز مصرفی، لطفا با کارشناسان ما تماس بگیرید.
      سپاس از توجه شما

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست