اصول ضدعفونی مراکز و تجهیزات جوجه کشی

اساس راه اندازی یک جوجه کشی موفق در داشتن یک گله پرورشی سالم، یک هچری تمیز با فرآیندهای مشخص و افرادی متعهد است که به خوبی مراقب سلامت و رفاه جوجه ها باشند. نکات مهم بهداشتی برای تولید تخم مرغ سالم شامل ضدعفونی دستگاه جوجه کشی، نظافت ستر دستگاه جوجه کشی و ضدعفونی سینی هچری و تجهیزات حمل سینی هچری و غیره است. در این مقاله اصول ضدعفونی مراکز جوجه کشی برای بهبود بهداشت جوجه کشی ارائه شده و محصولات ضدعفونی کننده و و شوینده های شرکت آرال شیمی مناسب برای این منظور معرفی خواهد شد.

چرا باید اصول ضدعفونی مراکز جوجه کشی را اجرا کنیم؟

ضد عفونی به از بین بردن هر گونه پاتوژن یا عوامل بیماری زا پس از تمیز کردن کمک می کند. اطمینان از مناسب بودن مواد ضدعفونی کننده، میزان رقت صحیح و استفاده مناسب بسیار مهم است. زمان تماس بین مواد ضدعفونی کننده و سطوحی که باید ضدعفونی شوند باید حداقل 10 دقیقه باشد. برای جلوگیری از مقاومت و توجه به این مرحله مهم، توصیه می شود هر 4 تا 6 ماه یکبار مواد ضد عفونی کننده را بچرخانید.


جهت مطالعه بیشتر:

آموزش مراحل پرورش مرغ و جوجه کشی در انواع مرغداری ها

مرغ ارگانیک پرورش دهید

کنه مرغی و روش های درمان آن

اهمیت ضدعفونی کردن سالن های مرغداری


اصول ضدعفونی مراکز جوجه کشی چیست؟

تمیز کردن قبل از ضد عفونی ضروری است زیرا مواد آلی از عملکرد شیمیایی مواد ضدعفونی کننده جلوگیری می کند. تمیز کردن خوب تا 85 درصد میکروارگانیسم ها را نیز از بین می برد. دستورالعمل های مربوط به تمیز کردن و ضدعفونی کردن اتاق های جوجه کشی یا هر تجهیزات جوجه کشی باید فرموله شده و به وضوح در منطقه مربوطه نمایش داده شود. کلیه کارکنان باید قبل از ورود اصل ضدعفونی چکمه در مراکز جوجه کشی را رعایت کنند. سپس روال عمومی نظافت به شکل زیر توصیه می شود:

الف) نظافت اتاق دریافت تخم مرغ و اتاق تخم مرغ

1. در صورت امکان تجهیزات و تخم مرغ ها را بردارید. نوسانات موجود ممکن است باعث شود که تخم مرغ ها از قسمتی به قسمت دیگر اتاق تخم مرغ جابجا شوند، در حالی که قسمت دیگری از اتاق تمیز می شود، دوباره تخم مرغ ها به عقب برمی گردند. برخی دستگاه های جوجه کشی مجهز به کندلینگ یا نوربینی یا نطفه سنج هستند که اغلب برای تعیین نطفه در تخم مرغ ها و جداسازی تخم مرغ آلوده از سالم استفاده می گردد.
2-تخم مرغ های شکسته و زباله ها را به محض یافتن جدا کرده و برای قسمت های خالی کف این کار را تکرار کنید. از یک بیل و یا جارو صاف استفاده نمایید.
3. اتاق های نگهداری تخم مرغ (دیوارها، کف، تجهیزات، کالسکه های خالی) باید به طور کامل با یک صابون کف ساز قلیایی هچری تمیز شوند و فقط بر روی دیوارها و کف تمرکز شود. دیوارها و نواحی کف را به صورت دستی تمیز کنید. سقف ها را باید با فوم پوشش داد و سالی یک یا دو بار شستشو داده شود.
4. پس از 15 دقیقه تماس، صابون را با فشار شستشو دهید، مراقب باشید که هیچ تخم مرغی در قفسه های مزرعه خیس نشود.
5. آب راکد شده را از کف بیرون بکشید.
6. با استفاده از مه پاش مکانیکی، اتاق های تخم مرغ را با محلول ضدعفونی تخم ها برای جوجه کشی (داموسیب) دو بار در روز، یک بار در صبح و یک بار پس از دریافت آخرین تخم مرغ، مه آلود کنید تا عوامل بیماری زا بالقوه کاهش یابد. مراقب باشید که تخم‌مرغ‌ها خیس یا پاشیده نشوند و نگذارید روی تخم‌مرغ‌ها چکه کند.

ب) ضد عفونی دستگاه ستر

1. در طول هر تمیز کردن باید طبق رعایت اصول ضدعفونی مراکز جوجه کشی، با استفاده از جارو یا جاروبرقی مرطوب یا خشک، رسوب را از روی زمین جدا کنید. در صورت تجمع طولانی مدت، ممکن است لازم باشد محلول شوینده قلیایی با کف بالا را با دقت روی بخش های کوچکی از کف استفاده کنید.
2. پس از آماده سازی بخش ستر و ضدعفونی آن، سترهای چند مرحله ای را دو بار در هفته، قبل و بعد از انتقال، تمیز کنید. همیشه از کنترلرها و تجهیزات در برابر خیس شدن محافظت کنید.
3. جهت نظافت ستر دستگاه جوجه کشی باید دستگاه‌های تک مرحله‌ای پس از انتقال، تری های ستر و تجهیزات حمل سترها، فن‌ها، تخته‌های فن، قطره‌های رطوبت و تمام قسمت‌های دیوار قابل دسترس را با پاک‌کننده قلیایی با کف بالا تمیز کنید.
4. از یک پد و سطل تمیز و محلول پاک کننده قلیایی با کف بالا برای ضدعفونی دستگاه جوجه کشی استفاده کنید. پارچه ها یا اسفنج های فروشگاهی روی تخته های فن و تیغه ها به خوبی قابل استفاده هستند.
5. پس از خشک شدن کافی، یک محلول ضدعفونی کننده را به عنوان اسپری یا فوم به تمام قسمت های قابل دسترس جهت نظافت ستر دستگاه جوجه کشی در دستگاه ستر بمالید و کف ها را تا آخر خیس کنید.
6. با استفاده از یک اسکاج تمیز، محلول ضد عفونی کننده اضافی را بردارید. توجه: این مرحله به منظور جلوگیری از افزایش سطح رطوبت در دستگاه تنظیم کننده بسیار مهم است. مواد ضدعفونی کننده را از سترها شستشو ندهید.
7. در صورت لزوم از شوینده اسیدی با کف بالا برای تمیز کردن مواد معدنی و باقی مانده های مواد شوینده قلیایی از تیغه های فن استفاده کنید.
8. در جوجه کشی هایی که آب دارای محتوای مواد معدنی بالایی است، ممکن است یک عامل جداکننده برای کمک به جرم گیری و جلوگیری از تجمع (به عنوان مثال، تجمع رسوب معدنی) توصیه شود.
9. تمیز کردن تمام ماشین ها (در صورت امکان) را به پایان برسانید و سپس اتاق را تمیز کنید. هر گودال را آبکشی کنید و تمام باقی مانده های جوجه یا تخم مرغ را در زهکشی بشویید.
10. پاک کننده قلیایی با کف بالا را به بیرون از ستر و کف بمالید، مراقب باشید که کف زیر درها را به داخل سترها فشار ندهید. سطوح کف شده را بعد از 10-15 دقیقه بشویید. اجازه ندهید آب شستشو به داخل دستگاه‌ها برگردد و باعث آلودگی مجدد و رطوبت ناخواسته شود.
11. پس از شستن و آبکشی، محلول ضدعفونی کننده را روی دیوارها یا درها فوم کرده و کف را به پایان برسانید. از پایین شروع کنید و به سمت بالا بروید. غلظت مواد ضدعفونی کننده را روی سطوح ضدعفونی شده مرطوب با استفاده از نوارهای تست کوات یک بار در هفته بررسی کنید.
12. بررسی کنید تا در هنگام نظافت ستر دستگاه جوجه کشی مایعات اضافی وارد ستر نشده باشد. به یاد داشته باشید: رطوبت بیش از حد و مناطق مرطوب در ماشین هایی که جوجه ها را جوجه کشی می کنند باعث رشد باکتری ها و قارچ ها می شود.
13. ممکن است برای کنترل و جلوگیری از رشد میکروارگانیسم‌های خاص، مه‌کردن دوره‌ای ستر و اتاق‌های ستر با محلول ضدعفونی‌کننده ضروری باشد. این مناطق را فقط در صورت لزوم برای کنترل بهتر پاتوژن های ورودی که ممکن است به صورت افقی در هچری پخش شوند، مه پاشی کنید.
14. از داموسیب در خطوط رطوبت رسانی در سالن های تنظیم شده برای کاهش بارهای پاتوژن، استفاده کنید.

ج) ضدعفونی سینی هچری و تجهیزات حمل سینی هچری

بعد از اینکه تمام جوجه ها خارج شدند یا در حال خارج شدن هستند، مطمئن شوید که درهای اتاق هچر و درهای هر هچر خالی بسته نگه داشته شوند. جلوی هچرهایی که در حال تمیز کردن و ضدعفونی شدن هستند، ابتدا جوجه ها را از انتهای سالن بیرون بکشید. روش ضدعفونی دستگاه جوجه کشی هچر به شرح زیر است:

ضدعفونی کردن دستگاه جوجه کشی- اصول ضدعفونی مراکز جوجه کشی-نظافت ستر دستگاه جوجه کشی

2. تجهیزات جداشدنی (پنکه) را از ماشین ها خارج کنید. سینی ها یا فتیله های فرمالدئیدی و غیره را بردارید.
3. یک پاک کننده قلیایی با فوم بالا را از پایین دیواره پشتی هچر و رو به بیرون به سمت پشت خطوط/دیفیوزرها استفاده کنید، سپس رو به پشت هچر بچرخانید، تمام سطوح را از پایین به بالا فوم کنید. همین روش را روی درها تکرار کنید و با شستشو سقف و کف، پشت به جلو، کار را تمام کنید.
4. شستشوی دستی را با یک پد ساینده، با تمرکز روی داخل هچرها انجام دهید. این یکی از حیاتی ترین مراحل در کنترل رسوب و باکتری در ضدعفونی دستگاه جوجه کشی است.
5. پلنوم ها باید در ارتباط با هچرها و اتاق دریچه تمیز شوند. همه نظافت ها قبل از ضدعفونی انجام گردد.
6. پس از تکمیل مراحل کف کردن و شستشو (10-20 دقیقه)، هر سطح باید با آب فشار قوی شسته شود.

سیستم شستشوی کم فشار برای تمیز کردن هچر، نظافت ستر دستگاه جوجه کشی
7. هچرها و تجهیزات را با فشار بالا (از جلو به عقب، از بالا به پایین) بشویید. از آبکشی با فشار برای از بین بردن زباله های شل اضافی و تمام کرک جوجه ها استفاده کنید،. از قسمت انتهایی شروع کنید، تمام فضای داخلی هچر، سپس قسمت های بیرونی و راهرو تا زهکشی مرکزی را بشویید.
8. آب اضافی را از هچرها و اتاق هچر به همان ترتیب تخلیه کنید.
9. قبل از استفاده از مواد ضدعفونی کننده تا حد امکان زمان بگذارید تا هچرها خشک شوند.
10. مواد ضدعفونی کننده را به صورت فوم در هچرها، پلنوم ها و اتاق هچر به تمام سطوح بمالید. پس از شروع ضدعفونی، دیگر حرکت هوا نمی تواند انجام شود. غلظت مواد ضد عفونی کننده را در هچرها یا پلنوم های مرطوب با استفاده از نوارهای تست هفته ای یکبار بررسی کنید. ضدعفونی هچر با سیستم سنتی با فرمالین به دلیل سرطان زا بودن، قابل استفاده نبوده و بجای آن از محصولات ارگانیک همچون داموسیب استفاده می شود.
11. کالسکه ها و سینی های هچر تمیز و ضدعفونی شده را برای آماده سازی برای انتقال به هچرها و واحدهای پیش گرم کن منتقل کنید، درها را به طور کامل به طور کامل ببندید تا خشک شدن آسان شود.

ضدعفونی کردن دستگاه جوجه کشی از اصول ضدعفونی مراکز جوجه کشی- نظافت ستر دستگاه
12. اتمام انتقال، مه پاشی هچرها و اتاق های هچر با محلول ضدعفونی کننده داموسیب.
13. باید توجه زیادی به تمیز کردن لوله های سقفی، مجاری هوا، و قسمت بالای دستگاه شود، زیرا آنها منابع بالقوه آلودگی مجدد هستند. ابتدا محلول تمیزکننده قلیایی با کف بالا را پاک کنید، سپس قبل از ضدعفونی کردن سطوح، آن را بشویید. این کار باید هر سه ماه یکبار یا در صورت نیاز انجام شود.

د) ضدعفونی کردن تخم نطفه دار مرغ

تمیزکاری و ضدعفونی تخم های نطفه دار یکی دیگر از موارد مهم در اصول ضدعفونی مراکز جوجه کشی است و باید به شکل زیر انجام شود:
ضدعفونی کردن تخم ها و دستگاه قبل از روشن کردن دستگاه بسیار مهم است. فرآیند ضدعفونی تخم مرغ شامل کاهش یا حذف عوامل بیماری زا است که در تخم مرغ وجود دارد. در این مرحله نیز نخست جداسازی تخم مرغ آلوده از سالم را انجام داده و سپس عملیات ضدعفونی را آغاز می کنیم. راه های مختلفی برای انجام این ضدعفونی، اعم از شیمیایی، توسط مواد ضدعفونی کننده یا فیزیکی وجود دارد، مانند ضدعفونی کردن با فیلتراسیون، تابش، گرمای خشک و گرمای مرطوب به عنوان یک فرآیند شستشوی مکانیکی. یک راه حل خوب برای ضدعفونی تخم مرغ، ماشین های شستشو، ضدعفونی و خشک کردن هستند که استانداردسازی خوبی از فرآیند ارائه می دهند و از کنترل بهداشتی و دمای تخم مرغ اطمینان می دهند. مرحله بعدی بسته بندی تخم مرغ خواهد بود.

اصول ضدعفونی مراکز جوجه کشی و تخم های نطفه دار- نظافت ستر دستگاه جوجه کشی

ه) ضدعفونی حوضچه ورود به مراکز جوجه کشی

بسته به تفاوت بین نتایج تجزیه و تحلیل آب و نیازهای جوجه کشی، ممکن است نیاز به ضدعفونی حوضچه ورود به مراکز جوجه کشی آب باشد. به طور معمول، تصفیه آب با استفاده از واحدهای مدولار اجرا می شود:

  • فیلتراسیون مواد جامد معلق را معمولا با استفاده از فیلترهای کارتریج و یا شنی از بین می برد.
  • درمان شیمیایی: با ضدعفونی کننده های ضد باکتریایی مانند اگوسیب و یا واحد ضد عفونی UV.
  • نرم کننده آب که سختی آب را با جایگزینی کلسیم و منیزیم با سدیم کاهش می دهد.
  • اسمز معکوس که از غشاها برای جداسازی نمک های محلول استفاده می کند و آب خالص تولید می کند.
  • پمپ ها، حسگرها و واحدهای کنترل، برای نظارت بر عملکرد تجهیزات، با مخازن بافر برای متعادل کردن تفاوت بین عرضه و تقاضا.

کلام آخر:

بهداشت جوجه کشی زمانی ضروری است که هدف، بهینه سازی نتایج جوجه کشی و کیفیت جوجه باشد. یک برنامه تمیز کردن، ضد عفونی و نظارت بر بهداشت با عملکرد خوب به جلوگیری از ضررهای اقتصادی در عملیات جوجه کشی شما کمک می کند و به ایمنی کل زنجیره تولید تخم مرغ کمک می کند. هدف برنامه بهداشت جوجه کشی باید جلوگیری از ورود عوامل بیماری زا و جلوگیری از توسعه پاتوژن برای بهینه سازی وضعیت بهداشتی هچری باشد. استفاده از ضدعفونی کننده های مناسب برای این منظور ضروری به نظر می رسد. محصولات متنوع داموسیب، آرال گلوتار و آرال بنزال، و اگوسیب شرکت آرال شیمی برای ضدعفونی دستگاه جوجه کشی، نظافت ستر دستگاه جوجه کشی و ضدعفونی سینی هچری و تجهیزات حمل سینی هچری به کار می رود. همچنین انواع شوینده های اسیدی و قلیایی با کف و بدون کف نیز برای شستشوی محیط و فضای جوجه کشی استفاده می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست