قارچ کشی خاک و روش های آن

خاک سالم حاوی باکتری و قارچ است که به تجزیه مواد آلی و تبدیل آن به مواد مغذی کمک می کند. با این حال، همه قارچ ها با بستر گل دوست نیستند. خاک می تواند آلوده به قارچ های مضر شود که به گیاهان آسیب رساند یا آنها را از بین ببرد. در مزارع و باغات، قارچ کشی خاک برای درمان خاک ضروری است تا قارچ های مضر گیاهان را آلوده نکنند. در کشت گلخانه ای نیز، قارچ کشی خاک گلخانه موردنیاز است تا از خسارات سنگین ناشی از آسیب به گیاهان و میوه ها جلوگیری شود. اغلب اوقات، خاک گیاهان آپارتمانی نیز در معرض آلودگی های قارچی قرار می گیرد. قارچ کشی خاک گلدان ها، یک ضرورت برای نجات گیاهان زینتی در منزل است. در ادامه به بررسی کلی علل رویش قارچ و راهکارهای مقابآن پرداخته خواهد شدله با  و محصول اگروسیب آرال شیمی به عنوان محلولی ارگانیک برای ضدعفونی خاک معرفی خواهد شد. قارچ کشی خاک، یکی از روش های بیولوژیکی ضدعفونی خاک است. پیشنهاد میکنیم برای اطلاع از روش های متنوع ضدعفونی خاک، حتماً مقاله جامع ” ضدعفونی خاک چگونه انجام می شود” را مطالعه کنید.

روش های قارچ کشی خاک

بهترین راه مقابله با قارچ، انجام اقدامات پیشگیرانه است. اگر فقط قارچ کنترل شود و سپس گیاهان را با قارچ کش ها اسپری کنید، در یک دور باطل قرار خواهید گرفت. به ازای هر چیز بدی که در خاک خود می کشید، به همان اندازه موجودات مفیدی را که به گیاه شما کمک می کردند، خواهید کشت. به یاد داشته باشید، شما نیاز به وجود قارچ های خاصی برای بهبود رشد گیاه، در خاک خود دارید! هزاران گونه وجود دارد که باغ شما را سالم تر می کند. اما اگر متوجه تیرگی سفید در زمین یا علائم قارچ های بیماریزا در گیاهان خود شدید، باید اقدامی انجام دهید.

قارچ کشی خاک با سرکه

در اینجا چند روش برای از بین بردن قارچ ذکر شده است:

  • برگ های بیمار را از گیاهان جدا کنید.
  • بهبود شرایط کلی
  • قارچ کش ها را در نظر بگیرید.
  • ریشه مشکل را برطرف کنید.
  • جوشاندن آب باعث از بین رفتن قارچ در خاک می شود. می توانید خاک مورد نظر خود را گرفته و سپس آب جوش روی آن بریزید.
  • جوش شیرین به میزان کافی قارچ موجود در خاک را از بین می برد.
  • سرکه گاهی می تواند قارچ خاک باغ را از بین ببرد، اما می تواند به گیاهان شما نیز آسیب برساند.

علت رویش قارچ در خاک گلخانه و خاک گلدان

قارچ خاک به طور طبیعی در خاک ایجاد می شود. اسپورها ممکن است صدها یا حتی هزاران سال در زمین در حال استراحت باشند. سپس، وقتی شرایط مناسب باشد، دوباره بیدار می شوند. قارچ عاشق محیط گرم، تاریک و مرطوب است. رطوبت زیاد در آب و هوای گرم عامل اصلی رشد قارچ در باغ است. در واقع، قسمت های تیره تر باغ با بیشترین رشد قارچ مواجه است. رطوبت بیش از حد و در دسترس بودن مواد مغذی در خاک نگرانی اصلی قارچ است. رشد قارچ نشان می دهد که خاک باغ بسیار سالم و پر از مواد مغذی است. اما قارچ ها می توانند باعث پوسیدگی ریشه شوند که مطمئناً علت اصلی مرگ گیاه است. در اینجا برخی از مواردی که ممکن است باعث مشکلات قارچی در گیاهان شود، آورده شده است:

  • رطوبت بیش از حد در خاک
  • خاک نامتعادل
  • کمبود اکسیژن در خاک
  • خاک گلدان ناسالم

قارچ کشی خاک گلخانه

هر گونه عوامل بیماری زای گیاهی را می توان در خاک یافت. قارچ هایی مانند Pythium ،Phytophthora، Fusarium، Rhizoctonia و Thielaviopsis، باکتری های صفراوی تاج (Agrobacterium) و اکثر نماتدها در خاک زندگی می کنند. گونه های پیتیوم در ماسه و ذغال سنگ نارس نیز یافت می شوند. هنگامی که محصولات گلخانه ای در مخلوط حاوی این عوامل بیماری زا قرار می گیرند، عوامل بیماری زا با مواد مغذی که از ریشه گیاهان نشت می کنند، فعال می شوند و ممکن است بیماری شروع شود. بنابراین، مخلوط گلدان باید قبل از کاشت عاری از عوامل بیماری زا باشد. مخلوط گلدانی که برای از بین بردن عوامل بیماری زای گیاهی درمان شده است یا مخلوط بدون خاک خریداری شده با اطمینان از عاری بودن از عوامل بیماری زا، باید مانند غذا باشد و عاری از ارگانیسم های ناخواسته باشد. باید روی یک سطح تمیز ذخیره شود، با وسایل تمیز به یک ردیف تمیز گلدان منتقل شود و در گلدان یا بستر تمیز قرار گیرد. برای قارچ کشی خاک گلخانه حتی الامکان از قارچ کش های ارگانیک و طبیعی مانند پودر دارچین، جوش شیرین پودر زردچوبه، روغن چریش، روغن گل میخک و خمیر سیر استفاده شود. محصول اگروسیب هم یک قارچ کش ارگانیک سطح بالاست که در ادامه به معرفی آن پرداخته می شود.
اسپورهای کپک می توانند از طریق هوا، خاک و تماس مستقیم با گیاه آلوده پخش شوند. گلدان های گل ممکن است در نتیجه یک گیاه آلوده در ظرف یا خاک باقی مانده که هنوز اسپور در خود جای داده است، در داخل قالب ایجاد کنند. شما باید خاک و ظروف را قبل از استفاده مجدد از آنها استریل کنید تا از بازگشت بیماری جلوگیری شود. ضدعفونی و بهداشت گلخانه بسیار حائز اهمیت است. برای کسب اطلاعات بیشتر به مقاله “ضدعفونی و بهداشت در گلخانه” مراجعه شود.

قارچ کشی خاک گلدان

برای قارچ کشی خاک گلدان، موارد زیر باید در نظر گرفته شود:

  • گیاه گلدان را عوض کنید.
  • گیاه را در معرض نور خورشید قرار دهید.
  • برای قارچ کشی خاک گلدان از قارچ کش استفاده کنید یک ضد قارچ بپاشید (دارچین، جوش شیرین و سرکه سیب گزینه های طبیعی ضد قارچی برای درمان کلنی های کپک زده به خاک هستند. با استفاده از این عوامل ضد قارچی بی ضرر، گیاه آپارتمانی به رشد خود ادامه می دهد. یک قاشق یا چند آبپاش روی سطح خاک برای دفع کپک کافی است).

قارچ در خاک گلدان و قارچ کشی خاک گلدان

  • جلوگیری از رشد کپک در گیاهان گلدانی ساده است. از آنجا که آبیاری بیش از حد خاک دلیل اصلی عبور اسپورهای کپک از خاک است، تنها زمانی گیاهان را آبیاری کنید که دو اینچ بالای خاک خشک شوند. خشکی خاک را با فشار دادن انگشت به سطح بالای خاک تعیین کنید.
  • زهکشی نامناسب هم در رشد کپک و هم در پوسیدگی ریشه نقش دارد. پس از آبیاری گیاه، آب موجود در بشقاب زیر گلدان را دور بریزید. حذف آب تخلیه شده از غوطه ور شدن خاک گیاه در رطوبت اضافی جلوگیری می کند.
  • بسیاری از گیاهان داخلی در زیر نور خورشید رشد می کنند، اما اسپورهای کپک اینطور نیستند. وقتی گیاهان آپارتمانی به خوبی نور خورشید را تحمل می کنند، گیاه گلدانی را در منطقه ای آفتابی قرار دهید تا از رشد کپک جلوگیری شود. وقتی گیاهان ساعت های کمتری از نور مستقیم خورشید را ترجیح می دهن، فضایی در زیر نور غیر مستقیم خورشید به آنها بدهید.

سفیدک زدن خاک (شوره زدن خاک)

از علائم سفیدک زدن خاک، وجود کپک های سفید پودری شکل یا به اصطلاح شوره زدگی در خاک است (در شکل زیر ببینید). این خاک ها اغلب به عنوان سفید شده یا “شسته شده” نامیده می شوند. ذرات آهن و منگنز به دلیل مقادیر زیاد بارندگی یا زهکشی شسته شده اند. استفاده از آب یا خاک با pH نامناسب هم یکی دیگر از دلایل بروز این مشکل است.

سفیدک زدن خاک و قارچ کشی خاک گلخانه

دلایل سفیدک زدن خاک و راهکارهای آن

سفیدک زدن خاک در مواقع متعددی رخ می دهد که نه تنها عملکرد خاک را تحت الشعاع قرار می دهد، بلکه موجب از بین رفتن گیاه درون خاک می گردد. از جمله عواملی که موجب سفیدک زدن خاک می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کوددهی بیش از اندازه
  • عدم استفاده از آب مناسب برای آبیاری یا الگوهای غلط در آبیاری
  • عدم استفاده از خاک مناسب

برای شناخت ویژگی های خاک مناسب برای کشاورزی، اینجا کلیک کنید.

برای جلوگیری از سفیدک زدن خاک، می توان از روش های درمانی زیر بهره جست:

  • تغییر خاک گلدان و استفاده از خاک با مواد معدنی مناسب
  • استفاده درست از آب مناسب عاری از املاح فراوان
  • برنامه منظم کوددهی با فواصل زمانی مناسب
  • در معرض قرار دادن خاک به نور خورشید
  • برداشتن شاخ و برگ های پلاسیده و مستعد بیماری
  • تهویه مناسب

کپک زدن خاک: دلایل و راهکارهای آن

یک کپک سفید روی سطح خاک گلدان گیاهان آپارتمانی رشد می کند، معمولاً یک قارچ ساپروفیت بی خطر است. اگرچه قارچ به گیاه آسیب نمی رساند، اما ناخوشایند است و نشان می دهد که مشکلی وجود دارد. آبیاری بیش از حد گیاه، زهکشی ضعیف و خاک گلدان قدیمی یا آلوده باعث ایجاد قارچ ساپروفیت می شود که از مواد آلی در حال پوسیدگی در خاک مرطوب تغذیه می کند.
رطوبت زیاد و جریان هوای کم از عوامل اصلی ایجاد کپک سفید است. کاشت پوشش گیاهی بدون فاصله کافی در جایی که گردش مناسب هوا امکان پذیر نیست، یا آبیاری بیش از حد باغ یا خاک گلدان می تواند شرایط خوبی را برای رشد کپک سفید ایجاد کند.

راهکارهای جلوگیری از سفیدک زدن و کپک زدن خاک

  •  گیاهان بیمار را از بین ببرید
  • در پایان فصل، تمام بقایای گیاهی را تمیز کنید
  • تناوب زراعی داشته باشید
  • انواع مقاوم در برابر بیماری ها را بکارید
  • از قارچ کشی خاک استفاده کنید

کلام آخر:

سلامت خاک به اندازه سلامت گیاه یا حتی بیشتر از آن اهمیت دارد. قارچ کشی خاک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برای جلوگیری از صدمه و زیان به محصولات گلخانه ای و همچنین کاهش هزینه، لازم است برای قارچ کشی خاک گلخانه از قارچ کش های ارگانیک و طبیعی استفاده کرد. همچنین برای پرورش گیاهان آپارتمانی در منازل، نیازمند قارچ کشی خاک گلدان هستیم که به دلیل حساسیت این گیاهان، در اینجا نیز بهتر است از قارچ کشی طبیعی بهره جست. محصول اگروسیب آرال شیمی به عنوان یک قارچ کش ارگانیگ و طبیعی برای خاک گلخانه ها یا گدان ها، هیچ بقایای مضرری از خود بر خاک برجای نگذاشته و موجب اکسیژن رسانی به خاک می شود.


«مقالات مرتبط»

انواع خاک

حذف شوری خاک و آب

کود حیوانی برای درخت

پرفروش ترین کودها و سموم کشاورزی

انواع سم قارچ کش مناسب برای کشاورزی

بیماری های مرکبات

سمپاشی مرکبات

بیماری های گندم و آفات آن


23 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • ?salam khasteh nabashid mikhastam bebinam mishe az in mahlolha baraye jologiri az gharch ham estefade kard

    پاسخ
  • علی راعی از ساری
    11 بهمن 1400 10:31 ق.ظ

    سلام خدمت شما، من 9 هکتار باغ هلو دارم که پارسال دچار بیماری لب شتری شده بود اما امسال میخوام این اتفاق دیگه برای محصولاتم نیفته، ممنون میشم راهنمایی بفرمایید از چه محصولی و چه زمانی استفاده کنم؟ هرچه زودتر میخوام پیشگیری کنم

    پاسخ
    • سلام به شما دوست عزیز، در مورد رشد آفت لب شتری هلو دقیقا زمانی که جوانه ها باز می شوند شروع می شود، که در صورت مشاهده اولین نشانه ها از این آفت بهترین زمان برای استفاده از محصول اگروسیب آرال شیمی است. اگر از زمان حدودی این آفت اطلاع داشته باشید می توانید قبل از آن از محلول استفاده نمایید.

      پاسخ
  • صفیه احمدی
    21 مهر 1401 9:09 ق.ظ

    سلام وقتتون بخیر.من از اگروسیب برای خاک باغچه و گلدان ها استفاده کردم خیلی تاثیر گذار بوده و گل ها و سبزیجات باغچه دچار بیماری و آفت نمی شدند. الان چندساله که با اگروسیب قبل کاشت ضدعفونی میکنم خاک رو بعد سبزیجات و میکارم.

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز خوشحالیم که از محصول راضی بودید، بله اگروسیب یه قارچ کش ارگانیک جهت ضدعفونی بذر و خاک و جلوگیری از ایجاد هر گونه آفت و قارچ است.

      پاسخ
      • رضا پور طرقی
        24 آذر 1402 5:33 ب.ظ

        سلام
        ضمن عرض خدا قوت
        امسال میخواهم حدود ۱۰۰ درخت خراب و خشک شده باغ رو عوض کنم و بجاش درخت جدید بکارم لازمه محل کاشتها که جای درختان قبای هست ضد عفونی کنم و اگر لازمه چه محصولی مناسبه

        پاسخ
        • درود بر شما همراه گرامی،
          معمولا توصیه میشه بعد از یک تماوب زراعی و یا تغییر محصول، خاک رو با یک قارچکش ارگانیک ضدعفونی کنید. من محصول اگروسیب رو برای این کار توصیه می کنم که تمام اسپور قارچ ها رو از بین می بره. باز هم برای اطلاع از نحوه مصرف و هر گونه سوال دیگه می تونید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
          سپاس از توجه شما

          پاسخ
      • سلام خسته نباشید
        من ی باغ ۳۰۰ ۴۰۰ متری چسبیده ب خونه دارم
        احساس میکنم ک خاک قارچ گرفته درخت های جدیدی ک کاشته میشن خود ب خود خشک میشن و درخت های قدیمی تر هم درحال خشک شدن هستن
        ریشه ی درخت های خشک رو ک در میارم ی بخش های کوچیکی لایه ی سفید روشون هست و بوی قارچ میده
        میخواستم ببینم چ کاری باید انجام بدم تا درست بشه

        پاسخ
        • درود بر شما همراه گرامی،
          طبق فرمایش شما، اگر لایه سفید برف مانند و پودری شکل باشه، احتمال بسیار قوی قارچ هستش. باید خاک رو با قارچکش در چند دوره ضدعفونی کنید و سپس اقدام به کاشت نهال کنید. چون خاگ آلوده باز هم می تونه نهال ها رو آلوده کنه و باعث پژمردگیشون بشه. شما می تونید از محلول قارچکش اگروسیب برای ضدعفونی خاکتون استفاده کنید. برای اطلاع از میزان و نحوه مصرف، می تونید با کارشناسان ما تماس بگیرید.
          سپاس از توجه شما

          پاسخ
  • حیدر شریف حسینی
    21 مهر 1401 9:26 ق.ظ

    سلام میخواستم بدونم زردی برگ های دیفن باخیا، می تونه از نشانه های قارچ باشه؟میشه از محلول شما استفاده کرد؟

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز عامل زردی برگ دیفن باخیا عموما بخاطر میزان آبیاری (کم یا زیاد)، شرایط نور و رطوبت هستش. پس شما اول این عوامل رو کنترل کنید اگر مشکل حل نشد بعدا گزینه های دیگه رو مدنظر قرار بدید. سپاس از توجه شما.

      پاسخ
  • آیا می شود از این محلول در ترکیب با کود سه بیست استفاده کرد یا باید به تنهایی استفاده بشه؟ سپاس

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز بهتر است به طور جداگونه مصرف گردد زیرا محصول ما جهت قارچ کشی و نماتد کشی قابل استفاده هست که بهتر است به روی خاک و ساقه اسپری گردد. سپاس از توجه شما.

      پاسخ
  • سلام ما از محصول اكروسيب براى ضدعفونى بستر خاك گلخانه استفاده كرديم بسيار عالى و مقرون بصرفه بود.مرسى

    پاسخ
    • سلام دوست عزیز ضدعفونی بستر خاک از هرگونه قارچ و باکتری جلوگیری می کند و یکی از راه های کاربردی در جهت پیشگیری از اینگونه بیماری هاست. سپاس از توجه شما.

      پاسخ
  • سلام
    من یه کراسولا خرفه ای دارم چند هفته پیش یه خاک استریل خریدم و یه کم روی خاک قبلیش که اونم استریل بود ریختم الان دیدم دوتا قارچ کوچیک کلاهک دار روی سطح خاک رشد کرده بیرون کشیدمشون ولی نمی دونم باید برای گیاهم چیکار کنم

    پاسخ
    • درود بر شما دوست عزیز در خصوص ایجاد قارچ در خاک بهترین راه حل استفاده از همان قارچکش و ضدعفونی کننده خاک اگروسیب بر پایه پراستیک اسید است که با توجه به میزان آلودگی دز مصرف آن مشخص می گردد. جهت مشاوره بیشتر با کارشناسان ما در ارتباط باشید. سپاس از توجه شما.

      پاسخ
  • سلام .من نهال سیب درختی دارم از ۲۰سانت زیر خاک ریشه یه موجودی میخوره هرچی نگاه کردم کرمی یاحشره ای ندیدم دوستان میگن قارچ داره خاک

    پاسخ
    • درود بر شما همراه گرامی،
      اگر تو خاکتون قارچ باشه،باید این اتفاق برای درختهای دیگتون که در مجاورشه هم بیفته. اگر خاکتون آفت کرم ریشه خوار زده باشه، فک نمیکنم شما با چشم بتونید ببینید. بهرحال احتمال داشتن اسپورهای قارچی رو هم نمیشه رد کرد. بهتون توصیه میکنم با کارشناسان کشاورزی ما تماس بگبربد که نحوه استفاده و دوز مصرفی لازم برای محلول قارچکش اگروسیب رو براتون توضیح بدن.
      سپاس از توجه شما

      پاسخ
      • سلام درود فراوان خدمت شما
        بنده از خاک ترکیبی پیت ماس.کوکوپیت.پرلیت
        لیکاپون ریزودرشت.ورمی کمپوست.ویک مقدار زغال ترکیب کردم و برای گلهام استفاده کردم
        اما متاسفانه سریع بعداز چندروز همه ریشها له شدن پوسیدن علت چیه

        پاسخ
        • درود بر شما همراه گرامی،
          احتمالا خاک ترکیبی و تخلخل خاکی که شما استفاده کردید، برای اون گیاهان مناسب نبوده (از نظر جذب آب و مواد مغذی). مورد بعدی استفاده زیاد از یک کود قوی مثل کمپوست و زغا ل هستش که در واقع بجای اینکه تقویت کننده باشه، ریشه های گیاه رو میتونه بسوزونه. دقت کنید حتی در دوز مصرفی توصیه شده، خیلی از ترکیبات کود و خاک بیشتر مناسب درخت و درخچه هستش تا گل و گیاهان بوته ای و بذری.
          سپاس از توجه شما

          پاسخ
      • از آب توصیه شده آبیاری میکنم ممکنه از آب باشه؟

        پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست